Τριπλάσιος ο κίνδυνος για επίμονη λοίμωξη από HPV για τις γυναίκες που πίνουν

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν πίνουν, να βρεθούν θετικές στον ιό HPV.

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά, με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70-80% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου στην Κορέα εξέτασαν περισσότερες από 9.000 γυναίκες για λοίμωξη από τον ιό HPV. Στις συμμετέχουσες είχε δοθεί συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε προσωπικά δεδομένα και καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα τη κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες έπιναν είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με όσες δεν έπιναν, να βρεθούν θετικές στον ιό HPV. Επίσης διαπίστωσαν πως οι  γυναίκες που έπιναν για 5 τουλάχιστον χρόνια είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο επίμονου HPV σε σχέση με όσες έπιναν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμη πως η πιθανότητα να μολυνθεί μια γυναίκα με τον ιό HPV αυξάνονταν ανάλογα με τον αριθμό των ποτών που έπινε κάθε φορά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί έλλειψη φολικού οξέος που δυνητικά μπορεί να αλλάξει το DNA, γνωστό πρόδρομο του καρκίνου. Επίσης διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 10% των γυναικών που έπιναν ήταν ταυτόχρονα και  καπνίστριες. Όπως επισημαίνουν, το κάπνισμα έχει την αρνητική ιδιότητα να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερο για τον οργανισμό να μπορέσει καταπολεμήσει τον ιό HPV.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology & Infection https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection#

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».