Η επέμβαση αφαίρεσης  καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας

Η επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Ο καταρράκτης είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία. Στα άτομα που πάσχουν από καταρράκτη, η όρασή τους είναι σαν να κοιτούν μέσα από ένα παγωμένο ή θολωμένο παράθυρο. Η θολωμένη όραση μπορεί να τους  προκαλέσει προβλήματα σε καθημερινές συνήθειες, όπως το διάβασμα και η οδήγηση.

Προυπάρχουσες έρευνες είχαν ήδη εντοπίσει μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα σε παθήσεις των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με την άνοια και την νόσο Αλτσχάιμερ.  Πολλοί ερευνητές είχαν ήδη εκφράσει την υποψία ότι η μείωση των αισθητηριακών ερεθισμάτων όπως η όραση και η ακοή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη άνοιας, όμως υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία γύρω από αυτό το θέμα.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης αμερικανικής έρευνας αποκαλύπτουν ότι ο καταρράκτης δεν επηρεάζει μόνο την όραση και την ποιότητα ζωής των ατόμων αλλά και τη γνωσιακή τους λειτουργία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, η οποία διήρκησε 24 χρόνια,  διαγνωστήκαν όλοι με καταρράκτη, είτε στην έναρξη, είτε κατά την διάρκεια της έρευνας. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησε η μελέτη. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 853 άτομα ανέπτυξαν άνοια (οι 709 νόσο Alzheimer).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είχαν αφαιρέσει τον καταρράκτη είχαν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία από την επέμβαση στα μάτια τους.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι καμία άλλη ιατρική παρέμβαση δεν έχει φανεί να έχει τόσο ισχυρή συσχέτιση με τη μείωση του κινδύνου για άνοια στους ηλικιωμένους Ωστόσο, δεν είναι σαφείς ακόμη οι μηχανισμοί που συνδέουν την αφαίρεση καταρράκτη με τη μείωση του κινδύνου άνοιας », δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Σεσίλια Λι.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καλύτερη ποιότητα των οπτικών ερεθισμάτων μετά την αφαίρεση του καταρράκτη έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι μετά την αφαίρεση του καταρράκτη οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερο μπλε φως, το οποίο σχετίζεται με τις γνωστικές λειτουργίες, την ενίσχυση της μνήμης και τη ρύθμιση του ύπνου, καθώς ο καταρράκτης  έχει την ιδιότητα να «μπλοκάρει» το μπλε φως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Internal Medicine.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.