Ηπαρ, το ανθρώπινο όργανο που δεν γερνάει ποτέ!

Το ήπαρ, ένα από τα πιο ζωτικά ανθρώπινα όργανα, έχει ως βασική αποστολή του να καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα. Με το πέρασμα του χρόνου, οι τοξίνες αυτές συχνά προκαλούν στο ήπαρ μέτριες ή σοβαρές βλάβες. Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα το ήπαρ έχει τη μοναδική ικανότητα να «αναγεννά»  τον εαυτό του και τα κύτταρά του. Μια νέα διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή  η ανανέωση των κυττάρων του ήπατος συνεχίζεται αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής!

Διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από βιολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς και ιατρούς από το  Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, εξέτασαν τα ήπατα ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που είχαν πεθάνει σε ηλικία από 20 έως 84 ετών. Διαπίστωσαν, προς έκπληξη τους, ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα ηπατικά κύτταρα όλων των αποθανόντων παρέμεναν νεανικά καθ’ όλη τη ζωή και με βιολογική ηλικία έως τριών ετών, ανεξάρτητα εάν προέρχονταν από νέους ή ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Όλαφ Μπέργκμαν  “είτε κάποιος είναι 20 ετών είτε 84 ετών, το ήπαρ του έχει παραμείνει κατά μέσο όρο στην ηλικία κάτω των τριών ετών, εύρημα που επιβεβαιώνει τη συνεχή αντικατάσταση των ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ως τα γεράματα».

Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και η μέση ηλικία των ηπατικών κυττάρων δεν ξεπερνά τα τρία έτη, υπάρχουν ορισμένα κύτταρα του ήπατος που δεν είναι τόσο νεαρά, καθώς μπορούν να ζήσουν έως δέκα χρόνια προτού ανανεωθούν.

«Τα τυπικά κύτταρα του ήπατος ανανεώνονται με ρυθμό περίπου μία φορά τον χρόνο, ενώ τα πλουσιότερα σε DNA κύτταρα μπορούν να παραμείνουν στο ήπαρ έως μία δεκαετία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία και μπορεί να αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι της συσσώρευσης επιβλαβών μεταλλάξεων. Πρέπει να εξακριβώσουμε αν υπάρχουν παρόμοιοι μηχανισμοί στη χρόνια ηπατική νόσο, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο» επεσήμανε ο Δρ. Μπέργκμαν.

Η ερευνητική ομάδα, σε προηγούμενες έρευνες, είχε εφαρμόσει την ίδια τεχνική στην καρδιά και τον εγκέφαλο, όργανα που πιστεύεται πως δεν έχουν σημαντική ικανότητα αναγέννησης.  Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέρριψαν την άποψη ότι τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου σταματούν να πολλαπλασιάζονται και να ανανεώνονται μετά τη γέννηση.

Αυτή την περίοδο η ερευνητική ομάδα επιχειρεί, μέσα από μια νέα επιστημονική μελέτη, να διερευνήσει το αν η παραγωγή νέων καρδιακών κυττάρων είναι εφικτή σε ανθρώπους με χρόνια καρδιοπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Systems.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.