Οι διατροφικές συνήθειες που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασής σας!

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και λιπαρά τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης ή απώλειας της όρασης στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η πάθηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ωστόσο η διατροφή, η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της.

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο  διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια σοβαρή οφθαλμική πάθηση που οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.300 ατόμων, από τους οποίους οι  117 έπασχαν από εκφύλιση ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας , οι 27 μάλιστα είχαν διαγνωστεί με τελικού σταδίου νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της 18ετους μελέτης. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα σε 29 ξεχωριστές κατηγορίες για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τελικού σταδίου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας  Dr. Amy Millen, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο «το τι ακριβώς τρώμε φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απώλεια της όρασης μελλοντικά. Οι άνθρωποι γνωρίζουν την επιρροή της διατροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παχυσαρκία, αλλά αγνοούν ότι η διατροφή επηρεάζει και την πιθανότητα τύφλωσης».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι τροφές που συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ήταν το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, οι τηγανητές πατάτες και γενικότερα τα τηγανητά καθώς και τα λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο.

«Η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας για την αποφυγή της απώλειας όρασης εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, η μελέτη αυτή εντοπίζει έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση ότι μια υγιεινότερη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας» επεσήμανε η Dr. Millen.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.