Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την απώλεια όρασης

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και να ωφελήσει σε πολλές άλλες οφθαλμικές παθήσεις σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια σοβαρή πάθηση των οφθαλμών, που συνήθως πλήττει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι βλάβες που προκαλεί είναι μη αναστρέψιμες όμως η έγκαιρη θεραπεία της μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια όρασης.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια θέλησαν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο η άσκηση επηρεάζει την υγεία των ματιών. Για να το διαπιστώσουν συνέκριναν ποντίκια που ασκήθηκαν οικειοθελώς σε τροχό με ποντίκια που δεν ασκήθηκαν καθόλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στα ποντίκια που είχαν εκδηλώσει φυσική δραστηριότητα, η άσκηση μπόρεσε να μειώσει ή να επιβραδύνει την επιβλαβή υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια τους έως και 45%. Αυτή η διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων αποτελεί βασικό παράγοντα για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας καθώς και για πολλές άλλες ασθένειες των ματιών, μεταξύ των οποίων το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μια δεύτερη δοκιμή επιβεβαίωσε τα αρχικά ευρήματα διαπιστώνοντας μείωση της τάξεως του 32%. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι με ποιο τρόπο η άσκηση αποτρέπει την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Πιστεύουν πως ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι η αυξημένη ροή αίματος προς τα μάτια.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν  οι ερευνητές, «τα ποντίκια μοιάζουν με τους ανθρώπους, καθώς και εκείνα θα κάνουν ένα συγκεκριμένο φάσμα άσκησης κάθε φορά. Όσο τα ποντίκια είχαν τον τροχό τους και έτρεχαν σε αυτό, υπήρχε όφελος. Στα χαμηλά επίπεδα άσκησης το όφελος που είχαν ήταν κορεσμένο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr. Bradley Gelfand από το Τμήμα Οφθαλμολογίας και το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, « η έναρξη της απώλειας όρασης συχνά σχετίζεται με μείωση της άσκησης. Είναι αρκετά γνωστό ότι καθώς μειώνεται η ικανότητα όρασης ή επιδεινώνεται κάποια οφθαλμική πάθηση, η τάση των ανθρώπων να ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα μειώνεται επίσης. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δεν είναι ικανό να ασκηθεί ώστε να αποκομίσει τα προσδοκώμενα οφέλη της άσκησης. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα χάπι ή μια μέθοδο που θα μας δώσει τα οφέλη της άσκησης χωρίς να πρέπει να ασκηθούμε”.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.