Υπέρταση: αυξημένος ο κίνδυνος αν κοιμάστε μέσα στην ημέρα

Αν συνηθίζετε να κοιμάστε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντιμετωπίζετε έναν πιθανό αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η υπέρταση με τη σειρά της -και με την πάροδο του χρόνου- αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Όπως αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ύπνου, κλινικός ψυχολόγος Μάικλ Γκράντερ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο συχνός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει κακής ποιότητας ή μη επαρκή νυχτερινό ύπνο, που δεν μπορεί  να αναπληρωθεί με τα ημερήσια διαλείμματα ύπνου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία, όπως υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκία και άνοια.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου και 24% περισσότερες υποστούν να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν είχαν κοιμηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην περίπτωση που το άτομο ήταν ηλικίας κάτω των 60 ετών, ο μεσημεριανός ύπνος αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που δεν κοιμούνται ποτέ ή σπάνια.

Στο πλαίσιο και κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες  απέκλεισαν άτομα υψηλού κινδύνου για υπέρταση, όπως άτομα με διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαταραχές ύπνου και άτομα που εργάζονταν το βράδυ.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 360.000 συμμετέχοντες που είχαν δώσει πληροφορίες για τις συνήθειες του ύπνου τους από το 2006 έως το 2010 στην UK Biobank, μια εκτενής βιοϊατρική βάση δεδομένων. Η μελέτη εστίασε ωστόσο στη συχνότητα του μεσημεριανού ύπνου και όχι τη διάρκεια.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν  στο περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών: «Επειδή οι ορμόνες έχουν (μεγάλη)σημασία! »

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών επιστρέφει για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 24 Απριλίου, με στόχο να ενώσει την ευρωπαϊκή ενδοκρινολογική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το σημαντικό ρόλο των ορμονών στην προαγωγή της καλής υγείας.

Στα Χανιά το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας θα συναντηθεί φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 31ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης».

ΕΟΔΥ: Βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας οι εμβολιασμοί

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.