Με αυτές τις  μορφές καρκίνου συνδέεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εμφανίζεται όταν τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τα πίσω, προς στον οισοφάγο, στο σωλήνα δηλαδή που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Το κάψιμο στο στομάχι και οι ξινίλες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας ασθένειας που σχετίζεται σημαντικά με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα από τον γαστρεντερολόγο καθώς συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών και των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς, το ένα τέταρτο ( 24%) είχε ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε βάθος χρόνου 16 ετών, 931 άτομα εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 άτομα εμφάνισαν λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 άτομα οισοφαγικό καρκίνωμα.

Από την επεξεργασία των ιατρικών στοιχείων διαπιστώθηκε πως τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, ανεξάρτητα από το φύλο τους, από το αν κάπνιζαν ή από το πόσο αλκοόλ έπιναν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου, δηλαδή ένα στα έξι, σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κρίστιαν ‘Αμπνετ, «χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τα ποσοστά κινδύνου για καρκίνο ».

Η επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.  https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/journal/10970142

 

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.