Η οισοφαγίτιδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η νόσος που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο, το σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι. Τα οξέα αυτά μπορούν να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του οισοφάγου.

Η οισοφαγίτιδα, εάν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει την επένδυση του οισοφάγου, να επηρεάσει τη φυσιολογική του λειτουργία και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως ουλές ή στένωση του οισοφάγου, δυσκολία στην κατάποση και οισοφάγο Barrett, που αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή της παλινδρομικής νόσου.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα και αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, οι χρόνιες οισοφαγίτιδες δεν ενέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

Μελέτη που βασίστηκε σε μεγάλο αριθμό ιατρικών αρχείων καρκίνου των ΗΠΑ και διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan αποκαλύπτει ότι τα περιστατικά καρκίνου του στομάχου που εντοπίστηκαν είναι ελάχιστα.

Ειδικότερα μάλιστα για άνδρες άνω των 60 ετών που εμφάνιζαν συμπτώματα παλινδρόμησης, αποτελούσαν μόνο το 34% των συνολικών περιστατικών καρκίνου. Οι γυναίκες με τα ίδια συμπτώματα  αποτελούσαν το 12% των συνολικών περιστατικών καρκίνου. Άνδρες άνω των 60 ετών χωρίς συμπτώματα παλινδρόμησης αποτελούσαν επίσης το 34% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, ενώ άνδρες κάτω των 60 ετών βρέθηκε ότι ήταν το 33% των περιστατικών.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Joel H. Rubenstein, « πρόκειται για ένα σπάνιο καρκίνο. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος πως περίπου ένας στους τέσσερις έχει συμπτώματα οισοφαγίτιδας, αλλά ελάχιστοι έχουν αναπτύξει καρκίνο στην συγκεκριμένη περιοχή, τότε πράγματι είναι σπάνιο ».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology.  https://journals.lww.com/ajg/pages/default.aspx

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.