spot_imgspot_img

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία για τις καλοκαιρινές ουρολοιμώξεις

Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού. Η επαφή με τα  μικρόβια στην παραλία, στη θάλασσα και στις πισίνες, το βρεγμένο μαγιό που αμελούμε να αλλάξουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και αποδυναμώνουν  τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.

Οι ουρολοιμώξεις προτιμούν ξεκάθαρα το γυναικείο φύλο καθώς, στις ηλικίες 20-50 ετών, οι λοιμώξεις αυτές είναι 50 φορές πιο συχνές στον γυναικείο πληθυσμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των γυναικών, με ποσοστό 7 στις 10, θα έρθουν αντιμέτωπες κάποια στιγμή στη ζωή τους με την ουρολοίμωξη.

Τι είναι όμως η ουρολοίμωξη;  Πρόκειται για μόλυνση που εκδηλώνεται όταν εισέλθουν και πολλαπλασιαστούν μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς. Το πιο συνηθισμένο βακτήριο που ευθύνεται για τις  ουρολοιμώξεις είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli).

Τα χαρακτηριστικότερα  συµπτώµατα της ουρολοίμωξης είναι ο πόνος ή το έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση, η συχνοουρία, τα θολά ή δύσοσµα ούρα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η αιµατουρία και πυρετός. Οι απλές ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη αντιβίωση που θα σας δοθεί από το γιατρό σας. Δυσκολότερη είναι η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν και για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερης διάρκειας αντιβιοτική θεραπεία. Όταν μια γυναίκα εμφανίζει ουρολοίμωξη πάνω από τρεις φορές το χρόνο, τότε πιθανότατα πρόκειται για σοβαρή υποτροπιάζουσα ουρολοιμώξη που απαιτεί άμεση και στενή παρακολούθηση από ουρολόγο.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης της ουρολοίμωξης

Για να αποφύγετε τις ενοχλητικές συνέπειες μιας καλοκαιρινής ουρολοίμωξης,  είναι αναγκαίο να τηρούνται ορισμένοι  βασικοί κανόνες υγιεινής:

-Καταναλώστε άφθονα υγρά ( νερό και φυσικούς χυμούς ), σταδιακά όλη την ημέρα, ώστε να αδειάζει η κύστη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Ούρηση αμέσως μόλις σας έλθει η πρώτη επιθυμία. Η κατακράτηση ούρων είναι από τους πιο συχνούς λόγους εκδήλωσης ουρολοίμωξης.

-Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής. Μετά την τουαλέτα η χρήση του χαρτιού υγείας γίνεται με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται η είσοδος της ουρήθρας από τα μικρόβια του εντέρου. .

-Κατά τη διάρκεια της περιόδου,  συχνές αλλαγές κάθε 2-3 ώρες της σερβιέτας και του ταµπόν.

-Ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή και καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.

– Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες!

– Αποφύγετε να τοποθετήσετε  την  πετσέτα  θαλάσσης απευθείας πάνω στην άµµο ή την ξαπλώστρα.

-Αλλάξτε το βρεγµένο µαγιό αµέσως µετά το κολύµπι στη θάλασσα ή στη πισίνα.

– Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα, είναι τα καταλληλότερα για την καλοκαιρινή περίοδο. Αποφύγετε να φοράτε πολύ στενά παντελόνια.

-Καταναλώστε προληπτικά γιαούρτι, προβιοτικά  και χυμό cranberries.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;