Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων στους άνδρες

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα ευθύνεται για πολλές σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του πνεύμονα και του οισοφάγου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εμφύσημα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνδρες καπνιστές απειλούνται και από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, παράγοντες που σχετίζονται με πρόωρο θάνατο.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας ανέλυσε περίπου 30.000 περιπτώσεις καταγμάτων μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με στοιχεία από 27 ερευνητικές δημοσιεύσεις. Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο θραύσης ενός οστού κατά 37%. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα καταγμάτων εκτός του ισχίου, όπως των καρπών, των ώμων, των αντιβραχιόνων, των μηριαίων οστών, των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Η νέα αυτή μετα-μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, οι οποίες συμπέραναν ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου στους άνδρες κατά 32% και 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις παλαιότερες μελέτες, μεταξύ 21% και 37% αυτών των ανδρών καπνιστών πεθαίνουν εντός ενός έτους από τα κατάγματα των οστών τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Qing Wu «το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση και τον κίνδυνο κατάγματος. Οι άνδρες τείνουν να καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, αυξάνοντας  έτσι τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, η οποία παραδοσιακά προσβάλει τις γυναίκες».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το κάπνισμα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σκελετικών καταγμάτων γιατί οι χημικές ουσίες του τσιγάρου επηρεάζουν αρνητικά τα οστικά κύτταρα και μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, τα δύο πιο βασικά θρεπτικά συστατικά για την οστική πυκνότητα.

Η βιταμίνη D παίζε σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει σωστά το ασβέστιο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε μεγάλη απώλεια ποσότητας ασβεστίου από τα οστά με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο εύθραυστα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr. Qing Wu «το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τους τραυματισμούς γενικότερα, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νικοτίνη παρεμβαίνει στη διαδικασία επιδιόρθωσης των ιστών, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο στις πληγές και αναστέλλοντας την επούλωση των καταγμάτων».

Με δεδομένο ότι τα κατάγματα αποτελούν σημαντική αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου για τους ηλικιωμένους, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στις επιπτώσεις του καπνίσματος και συστήνουν άμεση διακοπή του καπνίσματος καθώς θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος σε όλους τους καπνιστές και ιδιαίτερα στους άνδρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature journal Scientific Reports.            https://www.nature.com/srep/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.