Τι αποκαλύπτει η χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η δύναμη της χειραψίας αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον βαθμό γνωστικής εξασθένισης του εγκεφάλου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια θέλησε να εξακριβώσει τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία του εγκεφάλου και ειδικότερα για την εκδήλωση άνοιας, η πίεση- δύναμη που ασκεί ένας άνθρωπος την ώρα που κάνει χειραψία.

Παλαιότερες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι μια δυνατή χειραψία αποτελεί γενικά έναν καλό οιωνό για την πορεία της υγείας. Όλες οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη δύναμη λαβής ζουν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με όσους κάνουν πιο… χαλαρή χειραψία.

Στην πρόσφατη έρευνα, για να διαπιστώσουν οι ερευνητές την ακριβή σχέση που συνδέει τη χειραψία με τα δεδομένα του εγκεφάλου, αξιολόγησαν ένα δείγμα 190.406 ενηλίκων ηλικίας 39 έως 73 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μια μείωση της τάξεως των 5 κιλών στη δύναμη της λαβής του χεριού ισοδυναμούσε με χαμηλότερα σκορ σε γνωστικά τεστ, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, και στα δύο φύλα, η μείωση αυτή στη δύναμη της λαβής σχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες να ανταποκρίνεται κάποιος αποτελεσματικά σε μια εργασία μνήμης και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ιδιαίτερα για τους άνδρες. Δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται σε ένα μικρό, αλλά αυξανόμενο σύνολο ερευνών, που υποδεικνύουν ότι η συσχέτιση μεταξύ μυϊκής δύναμης και της άνοιας μπορεί να οφείλεται σε αγγειακούς μηχανισμούς και ότι οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, ιδιαίτερα σε ενήλικες μέσης ηλικίας, μπορεί να υπόσχονται τη διατήρηση της νευρογνωστικής υγείας του εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.