Νερό, το πιο ισχυρό όπλο κατά της ουρολοίμωξης

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα είναι πιθανότερο να αποφύγουν τα συχνά επεισόδια ουρολοίμωξης.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος εκδηλώνονται συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των γυναικών, με ποσοστό 7 στις 10, θα έρθουν αντιμέτωπες κάποια στιγμή στη ζωή τους με την ουρολοίμωξη. Ιδιαίτερα συχνές – και βασανιστικές – για τις  γυναίκες είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να εμφανίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματά τους 3-5 φορές μέσα στον ίδιο  χρόνο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας νερού αποτελεί για τις γυναίκες ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Ερευνητές της  Ιατρικής Σχολής  Μίλλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι παρακολούθησαν 140 γυναίκες που είχαν ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και οι οποίες κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1,5 λίτρο υγρών (περίπου 8 ποτήρια) την ημέρα. Για διάστημα 12 μηνών, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές συμμετέχουσες να συνεχίσουν να καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες υγρών και από τις υπόλοιπες να πίνουν επιπλέον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης και έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο νερό είχαν κατά μέσο όρο 1,7 επεισόδια ουρολοίμωξης, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα υγρά 3,2 επεισόδια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το  νερό βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων επειδή οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και κατ’ επέκταση σε αποτελεσματικότερο «καθαρισμό» της ουρήθρας» από τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Τόμας Χούτον «από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης σχετίζονται με τον κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού. Αν μια γυναίκα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοιμώξεων, καλό θα είναι να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη νερού σε τουλάχιστον δύο με τρία λίτρα την ημέρα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.  https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.