Πανσέληνος: πόσο και γιατί επηρεάζει τον ύπνο μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η πανσέληνος μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα του ύπνου σας; Η απάντηση σύμφωνα με νέα έρευνα είναι «ναι»…

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Δρ. Horacio de la Iglesia του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασε τρείς ομάδες αυτόχθονων κοινοτήτων  Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής (οι άνθρωποι της Toba, επίσης γνωστοί ως λαοί Qom, είναι μια από τις μεγαλύτερες αυτόχθονες ομάδες στην Αργεντινή). Η μια κοινότητα ήταν εγκατεστημένη σε αστική περιοχή, η δεύτερη κοινότητα είχε περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και η τελευταία ήταν αποκομμένη από τον πολιτισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο τελευταίες ομάδες ήταν εκείνες που ο ύπνος τους επηρεάστηκε τα βράδια της πανσελήνου.

«Υποθέσαμε ότι αν ανακαλύπταμε την επίδραση της πανσελήνου στον ύπνο, αυτό θα συνέβαινε στις κοινότητες που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα επειδή θα αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν το φως της πανσελήνου αναφέρει ο Leandro Casiraghi, συγγραφέας της έρευνας. Η ομάδα που διέμενε σε αστικό περιβάλλον εντάχθηκε στην μελέτη καθώς οι ειδικοί ήθελαν να αποδείξουν ότι όσο πιο πολύ απέχουμε από τα φυσικά φαινόμενα, όπως είναι η πανσέληνος, τόσο λιγότερο μας επηρεάζει.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως όσοι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα πήγαν για ύπνο αργότερα το βράδυ και κοιμήθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα μερικές ημέρες μέχρι την πανσέληνο. Ωστόσο, το ίδιο έκαναν και οι κάτοικοι της πόλης γεγονός που φάνηκε αρχικά να μην επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία τους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, φάνηκε ότι γ καθυστέρηση του ύπνου από την πανσέληνο ήταν πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ότι αρχικά περίμεναν. Όπως υποστηρίζουν από τη στιγμή που ο φωτισμός και η τεχνολογία της σύγχρονης ζωής αποσυνδέουν πλήρως τους περισσότερους ανθρώπους από το φως του φεγγαριού, πρέπει να υπάρχει ένας κάποιος άλλος μηχανισμός που εμπλέκεται και όχι το φως.

Μια θεωρία είναι ότι η βαρυτική έλξη του φεγγαριού είναι αυτή που μπορεί κάπως να επηρεάσει τον ύπνο μας. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την έρευνα του εν λόγω φαινομένου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».