Το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από πονοκεφάλους

Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα, πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και μια από τις πιο εξαπλωμένες διαταραχές παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάσχουν από πονοκεφάλους περισσότερα από 1.000.000 άτομα.

Ως πονοκέφαλος ορίζεται ο πόνος που εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε περιοχή της κεφαλής, κυρίως όμως εντοπίζεται στους κροτάφους, στο μέτωπο και στον αυχένα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα  από 100 είδη πονοκεφάλων. Η σοβαρότητά τους κυμαίνεται από εκείνους που εμφανίζουν πολύ ελαφριά ενοχλήματα μέχρι εκείνους που εκδηλώνονται με πολύ έντονους  επίμονους πονοκεφάλους, που μπορεί να υποκρύπτουν ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή μας.

Ένας πονοκέφαλος θεωρείται χρόνιος όταν εμφανίζεται για 15 ημέρες ή και περισσότερο μέσα το μήνα και διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες. Υπάρχουν χρόνιοι πονοκέφαλοι μικρής διάρκειας και μεγάλης διάρκειας. Οι πονοκέφαλοι μεγάλης διάρκειας διαρκούν περισσότερο από τέσσερις ώρες και περιλαμβάνουν την χρόνια ημικρανία, την χρόνια έντονη κεφαλαλγία, τον καθημερινό επίμονο πονοκέφαλο και τη συνεχή ημικρανία. Ο κατάλληλος ιατρός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός επίμονου πονοκέφαλου είναι ο νευρολόγος.

Ερευνητική ομάδα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ αξιολόγησε στοιχεία από 357 δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1961-2020, οι οποίες αφορούσαν διάφορες χώρες και άτομα διαφόρων ηλικιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από ένας στους δύο κάτοικοι της Γης, έχουν πονοκεφάλους κάθε χρόνο. Αναλυτικότερα, από τον συνυπολογισμό των διαθέσιμων στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 5% των ανθρώπων, δηλαδή ο ένας στους 20, νιώθει πονοκέφαλο για περισσότερες από 15 μέρες το μήνα, ενώ το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ο ένας άνθρωπος στους επτά, έχει πονοκέφαλο κάθε μέρα.

Όπως έδειξε η μελέτη, όλα τα είδη πονοκεφάλου είναι συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και ιδιαίτερα οι ημικρανίες, καθώς από αυτές υποφέρει το 17% των γυναικών έναντι 8,6% των ανδρών. Συχνότεροι στις γυναίκες είναι και οι πονοκέφαλοι που διαρκούν για τουλάχιστον 15 μέρες του μήνα, καθώς εκδηλώνονται στο 6% των γυναικών έναντι σχεδόν 3% των ανδρών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λαρς Γιάκομπ Στόβνερ « τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη δείχνουν ότι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες τείνουν να αυξηθούν. Αυτό πάντως που είναι ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ότι οι διαταραχές του πονοκεφάλου είναι άκρως εξαπλωμένες παγκοσμίως και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες πρόληψης και καλύτερης θεραπείας τους».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό  “The Journal of Headache and Pain”.

https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-022-01402-2

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.