Ανάδρομη εκσπερμάτιση

Ως ανάδρομη εκσπερμάτιση περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί να εκκριθεί από το πέος. Έτσι δεν εξέρχεται του σώματος-χωρίς αυτό να αποκλείει τη σεξουαλική ικανοποίηση του ατόμου. Η δυσλειτουργία αυτή αποκαλείται συχνά και ξηρός οργασμός.

Αίτια

Η ανάδρομη εκσπερμάτιση προκαλείται από την χαλάρωση ενός μυ της ουροδόχου κύστης. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αυτός ο μικρός μυς σφιγκτήρας φράζει την δίοδο προς την κύστη. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, το σπέρμα ρέει προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του οργασμού και εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη.

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν ανάδρομη εκσπερμάτιση είναι:

  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές για παθήσεις όπως η αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και η δυσλειτουργία του προστάτη
  • Χειρουργική επέμβαση στην ουρήθρα ή στον προστάτη
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Αφαίρεση προστάτη ή ουροδόχου κύστης
  • Προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος
  • Ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της ανάδρομης εκσπερμάτισης είναι η λανθάνουσα διαδρομή του σπέρματος που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού. Ο οργασμός είτε έχει λιγότερη εκσπερμάτιση από το συνηθισμένο είτε καθόλου. Τα θολά ούρα μετά το σεξ μπορεί επίσης να είναι σημάδι ανάδρομης εκσπερμάτισης. Η υπογονιμότητα είναι ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο καθώς το σπέρμα αδυνατεί να φτάσει στα ωάρια και να τα γονιμοποιήσει.

Διάγνωση

Για τον εντοπισμό της αιτίας των ξηρών οργασμών είναι σημαντική η λήψη του ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση από έναν ειδικό. Συνήθως χρειάζεται και ένα δείγμα ούρων λίγο μετά τον οργασμό, το οποίο ελέγχεται για σπέρμα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ανάδρομη εκσπερμάτιση εξαρτάται από την αιτία. Εάν διαγνωσθεί νευρολογική βλάβη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης δεν ενδείκνυνται όταν υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι πιο συνηθισμένες φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν:

  • Ιμιπραμίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση
  • Μιντοντρίνη, η οποία συμβάλει στη χαμηλή αρτηριακή πίεση και στην αντιμετώπιση προβλημάτων κυκλοφορίας του σπέρματος στο σώμα.
  • Αντιισταμινικά όπως η χλωροφαινιραμίνη και η βρωμοφενιραμίνη.
  • Αποσυμφορητικά όπως η φαινυλεφρίνη και η ψευδοεφεδρίνη.

Επίσκεψη στο Γιατρό

Η ανάδρομη εκσπερμάτιση δεν επηρεάζει τη στύση ή τον οργασμό του ατόμου. Πολλοί άνθρωποι με ανάδρομη εκσπερμάτιση εξακολουθούν να έχουν μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Συνήθως αναζητείται θεραπεία όταν επηρεάζεται η γονιμότητα του ατόμου. Η γνώμη ενός ειδικού είναι σημαντική αν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη μετά από ένα εύλογο διάστημα προσπαθειών. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να οδηγήσει στον ειδικό είναι η ψυχολογική δυσφορία ή η μειωμένη όρεξη για σεξ.

Οι ξηροί οργασμοί μπορεί να αποτελούν σημάδι άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας και ο αποκλεισμός ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι ένας επίσης καλός λόγος να επισκεφθεί κάποιος έναν ειδικό.

Γονιμοποίηση

Εάν διαπιστωθεί δυσκολία στη γονιμοποίηση της συντρόφου λόγω της ανάδρομης εκσπερμάτισης, υπάρχουν λύσεις. Μια πρώτη λύση είναι η φαρμακευτική αγωγή, υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Μια δεύτερη λύση μπορεί να προσφέρει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία καθώς υπάρχουν μέθοδοι λήψης σπέρματος από την ουροδόχο κύστη του άνδρα, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται στη μήτρα της συντρόφου του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.