Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Όσοι λαμβάνουν  τακτικά ασπιρίνη, έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, διαπίστωσε αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και η τρίτη συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζεται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση.

Ερευνητική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 127.000 ανθρώπων για μια μεγάλη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας 1.226 άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι όσοι έπαιρναν 6 έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους έχουν στο DNA τους μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Άντριου Τσαν, « είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, όμως δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν αυτός έχει ήδη καρκίνο. Επιπλέον, η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση πρώτα με το γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, όπως η αιμορραγία ».

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, που επίσης είχαν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου μεταξύ όσων παίρνουν ασπιρίνη συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παλαιότερες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι η μετάλλαξη του γονιδίου BRAF είναι ισχυρότερη από τη προστατευτική δράση της ασπιρίνης. Συνεπώς, όπως τονίζει ο Δρ. Άντριου Τσαν, « το επόμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξ η».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό JAMA.  https://jamanetwork.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».