Τα σουτιέν δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με έρευνα, ο στηθόδεσμος δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση,  παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σπανιότερα και σε άνδρες. Η έγκαιρη ανίχνευση, η καλύτερη κατανόηση της ασθένειας και η νέα εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία παίζουν καίριο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Κέντρου Αντικαρκινικών Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον μελέτησε περίπου 1.500 γυναίκες σε εμμηνόπαυση ηλικίας 55 έως 74 ετών, από τις οποίες τα δύο τρίτα είχαν καρκίνο του μαστού ενώ οι υπόλοιπες ήταν υγιείς.

Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, οι ερευνητές συνέλεξαν πλήθος πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό κάθε γυναίκας και ειδικότερα για τις συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων και η χρήση ή μη στηθόδεσμων.

Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πότε ακριβώς κάθε γυναίκα ξεκίνησε να φοράει σουτιέν, τι είδους σουτιέν επέλεγε (σκληρό ή μαλακό), τι μέγεθος και εάν οι συνήθειές της σε αυτό το θέμα είχαν αλλάξει στην πορεία της ζωής της.

Τα τελικά ευρήματα της έρευνας δεν έδειξαν, από καμία άποψη, ότι ο στηθόδεσμος αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ .Λου Τσεν « η διαπίστωση αυτή πρέπει να καθησυχάσει τις γυναίκες που φορούν στηθόδεσμο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να «ενοχοποιούνται» ούτε τα σουτιέν με μπανέλες, για τα οποία είχαν εκφραστεί αρκετοί φόβοι κατά το παρελθόν, αλλά ούτε κανένα άλλο είδος στηθόδεσμου».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ενωσης Ερευνών για τον Καρκίνο. https://aacrjournals.org/cebp

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.