Αυξημένος κίνδυνος για επιλόχεια κατάθλιψη όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου

Οι έγκυοι που έχουν ιστορικό οποιασδήποτε ψυχικής νόσου στην οικογένειά τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη μετά τη γέννηση των παιδιών τους, δείχνει νέα έρευνα.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Aarhus, στη Δανία, μέσα από μια συνδυασμένη μετά – ανάλυση 26 παλαιότερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 100.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικής νόσου είχαν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που επηρεάζει περίπου το 15% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα της μπορούν να εκδηλωθούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί παρουσιάσει επιλόχεια κατάθλιψη ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι το ατομικό ιστορικό κατάθλιψης πριν την εγκυμοσύνη και η απουσία υποστηρικτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι γυναίκες που αποκτούν μωρά πρέπει να αξιολογούνται για επιλόχεια κατάθλιψη κάθε μήνα, κατά το πρώτο εξάμηνο από τον τοκετό. Την αξιολόγηση συνιστάται να κάνουν οι μαιευτήρες τους ή οι παιδίατροι, γιατί είναι οι γιατροί που τις βλέπουν συχνότερα απ’ όλους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Mette-Marie Zacher Kjeldsen « η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι μια έγκυος θα εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες ποιοι παράγοντες τις καθιστούν ευάλωτες στην κατάθλιψη αυτή, καθώς και την έκταση του πρόσθετου κινδύνου, ώστε να ενημερώνονται και να αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει, προκειμένου να απευθυνθούν εγκαίρως στον ειδικό ιατρό».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMAPsychiatry.                                   https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.