Οι παθήσεις των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της υπέρτασης

Σύμφωνα με ιταλική έρευνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επηρεάζει περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω παγκοσμίως. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο. Η υπέρταση ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L’Aquila στην Ιταλία εξέτασε ιατρικά και οδοντιατρικά αρχεία για περισσότερους από 3.600 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με όσους είχαν καλή στοματική υγεία, αυτοί που έπασχαν από παθήσεις των ούλων, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στα φάρμακα για την υπέρταση και 20% λιγότερο πιθανό να πετύχουν το στόχο φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Davide Pietropaoli, «οι γιατροί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα για την υπέρταση και να παροτρύνουν όσους έχουν σημάδια περιοδοντικής νόσου να αναζητήσουν οδοντιατρική φροντίδα».

Αν και η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με παθήσεις των ούλων χρήζουν στενότερης παρακολούθησης για την αρτηριακή πίεση, ενώ όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν από τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

«Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και οι γιατροί που τους παρακολουθούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλή στοματική υγεία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τον έλεγχο της πάθησης με άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως μια διατροφή χωρίς πολύ αλάτι, η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους», τόνισε ο Dr. Pietropaoli.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hypertension.   https://journals.lww.com/jhypertension/pages/default.aspx

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».