Πρόληψη θρόμβωσης: αφήστε το τηλεκοντρόλ και τεντωθείτε!

Αν συνηθίζετε να βλέπετε πολύ ώρα τηλεόραση για να αποφύγετε το ενδεχόμενο θρόμβωσης πρέπει να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να κάνετε κάποιας  άλλης μορφής άσκηση.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί η παρακολούθηση τηλεόρασης για πάνω από τέσσερις συνεχόμενες ώρες συνδέεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, σε σχέση με την παρακολούθηση λιγότερων των δυόμισι ωρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σετόρ Κουνούτσορ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα ανέλυσαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) τριών ερευνών που αφορούσαν συνολικά 131.421 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης.

Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί πέντε έως 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 964 διαγνώστηκαν με φλεβική θρομβοεμβολή.

Η βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που είναι «κολλημένοι» με την τηλεόραση, έχουν κατά μέσο όρο 1,35 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολή, σε σχέση με όσους βλέπουν σπάνια τηλεόραση ή ποτέ.

Η δημιουργία θρόμβου αίματος σε μια φλέβα, συχνότερα στο πόδι, ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Όταν ο θρόμβος φθάσει στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εγκατασταθεί στην πνευμονική αρτηρία, τότε εκδηλώνεται πνευμονική εμβολή.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας,

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Υπάρχει ιδανική ώρα για την γυμναστική;

Όλοι γνωρίζουμε για τα πολυάριθμα οφέλη της σωματικής άσκησης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η απώλεια βάρους. Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD Διαιτολόγος