Θρόμβωση: οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να την προλάβετε

Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη φλεγμονή στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες που εμποδίζουν το αίμα σας να κινείται και να πήζει σωστά, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης, αποφύγετε αυτές τις τροφές:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, κράκερ, τηγανιτές πατάτες, δημητριακά με ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, προσυσκευασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό (Junk food).
  • Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά
  • Γλυκά
  • Τρανς λιπαρά όπως η μαργαρίνη, το λίπος και το λαρδί
  • Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Προσοχή στο αλάτι

Όταν παίρνετε περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεστε, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ανέβει και το σώμα σας να συγκρατεί νερό. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά σας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ροή του αίματός σας και θρόμβους.

Τα προσυσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι. Ακόμα κι αν δεν τρώτε πολύ συχνά τέτοιες τροφές μπορεί να πάρετε περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεστε. Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγεία τους, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού.

Αλκοόλ: να πιει κανείς ή να μην πιει;

Αν και ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να κάνει καλό στο αίμα σας και να βοηθήσει την καρδιά σας, περισσότερες από 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα αυξάνουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος .

Μια μερίδα ορίζεται ως:

  • Ένα μπουκάλι μπύρα
  • Ένα με δύο ποτήρια κρασί
  • Ένα σφηνάκι κάποιου σκληρού αλκοολούχου ποτού πχ βότκα, ουίσκι

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων Να είστε ειλικρινείς με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο αλκοόλ πίνετε και να ρωτάτε τι είναι καλύτερο για το σώμα σας.

Τι γίνεται με την καφεΐνη;

Δεδομένα από τρεις μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για θρόμβωση κατά 11%, και εάν πίνετε περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές αυτές κατά 25%. Ελέγξτε με το γιατρό σας πόση καφεΐνη είναι ασφαλής για εσάς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας: 40 χρόνια ΕΣΥ, η επόμενη μέρα

Υιοθετώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση, το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 επιχειρεί να διατυπώσει τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις αναφορικά με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ατόμων με Διαβήτη

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη προέκυψαν από την μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας