Καρκίνος του προστάτη: ο διπλός ρόλος της άσκησης

Σύμφωνα με έρευνα οι άνδρες που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και ασκούνται τακτικά μπορεί ενδεχομένως να αποφύγουν την ακράτεια που εμφανίζεται μετά από ριζική προστατεκτομή.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 165 αντρών που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση προστάτη λόγω καρκίνου, όσοι δεν ήταν παχύσαρκοι και ασκούνταν τακτικά πριν την εγχείρηση είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ακράτειας ούρων.

Ακόμα όμως και μεταξύ των παχύσαρκων, όσοι ασκούνταν πριν την επέμβαση είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν ακράτεια ένα χρόνο μετά την εγχείρηση.

Όλοι οι άντρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή. Η ακράτεια και η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνές παρενέργειες, αν και οι δυο συχνά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι όσον αφορά στον τρόπο ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος ακράτειας, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Dr.Kathleen Y. Wolin, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λούις.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άντρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή είχαν το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ακράτειας, που έφτανε στο 41%. Το χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 16% είχαν οι δραστήριοι και μη παχύσαρκοι άντρες.

Δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία που η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ακράτεια, Μια πιθανότητα είναι πως όσοι ασκούνται έχουν καλύτερο μυϊκό τόνο, που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον έλεγχο της κύστης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ορισμένα είδη και εντάσεις άσκησης είναι περισσότερο αποτελεσματικά από άλλα-και πώς οι συνήθειες άσκησης μετά την εγχείρηση προστάτη ενδέχεται να επηρεάσουν την πιθανότητα ακράτειας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Urology.

Στο πλαίσιο άλλης παλαιότερης έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεταξύ των αντρών με καρκίνο του προστάτη όσοι ασκούνταν έστω και 15 λεπτά την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους άντρες κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Οι άντρες με καρκίνο του προστάτη, όπως όλοι οι άλλοι άντρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

“Παυσίπονο” η θέα της φύσης για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, οι καρκινοπαθείς οι οποίοι είχαν την δυνατότητα επαφής με την φύση είχαν λιγότερους πόνους από αυτούς που βρίσκονται μέσα σε δωμάτια νοσοκομείου.