Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: oι συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας διατρέχουν οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική οφθαλμική νόσος, που προσβάλλει το κέντρο του οπτικού πεδίου, την ωχρά κηλίδα. Αποτελεί την πρώτη αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, σε μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα από 16.144 άτομα που έπασχαν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και 17.832 άτομα ελέγχου, θέλησε να αξιολογήσει αν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είχαν γενετικές ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν σε δια βίου καπνιστές, αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα άτομα με γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με χρήση αλκοόλ και υψηλότερη πρόσληψη, έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια πιο σπάνια μορφή της νόσου, τελικού σταδίου, τη γεωγραφική ατροφία.

Από την μελέτη δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τη γενετικά προβλεπόμενη αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά με την προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Valerie Kuan, Ph.D. « για να μειωθεί η επικράτηση της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στον γηράσκοντα πληθυσμό, οι καμπάνιες και τα προγράμματα δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν την αποχή και τη διακοπή του καπνίσματος και τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ενσωματώσουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Opthalmology.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες γνωστού φαρμάκου για την επιληψία

Στην ανάκληση του στοματικού διαλύματος KEPPRA Oral Sol 100mg/ml 150ml bottle + 1 Syringe 3ml προχώρησε ο ΕΟΦ, όπως έκανε γνωστό μέσα από σχετική του ανάρτηση.

«Μάθε την Πνευμονολογία»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΕΠΕ για φοιτητές ιατρικής

Το πρόγραμμα " Μάθε την Πνευμονολογία" παρουσιάστηκε από ιατρούς Πνευμονολόγους - μέλη της της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας , σε περισσότερους από 300 φοιτητές της Ιατρικής.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει για τρίτη χρονιά κεντρική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.