Νέα μελέτη δείχνει τα οφέλη της άσκησης και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η έντονη σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες και αναπτύσσεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ενήλικης ζωής της. Η έγκαιρη διάγνωση στα πρώιμα στάδια και η στοχευμένη  θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση.

Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου του αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου στη Βικτόρια ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες 54.452 δεν είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες είχαν, κυρίως τοπικά εντοπισμένο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα και κινητικότητα, τουλάχιστον  για τρεις φορές την εβδομάδα, σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού και με 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά. Ο μεγάλος χρόνος καθιστικής ζωής διαπιστώθηκε ότι σχετιζόταν με κατά 104% μεγαλύτερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μια μορφή επιθετικού καρκίνου δύσκολα θεραπεύσιμου και με πιο δυσμενή πρόγνωση.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, υπάρχουν πλέον «βάσιμες ενδείξεις» πως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθιστικού χρόνου, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και γι’ αυτό συνίσταται ως μέτρο πρόληψης της νόσου.

Προγενέστερες έρευνες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν διαπιστώσει ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης δίαιτας, η αποφυγή του καπνίσματος, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine.    https://bjsm.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.