Πώς η yoga μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Η γιόγκα, ως εναλλακτική θεραπευτική επιλογή, μπορεί να ανακουφίσει από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού και να βοηθήσει τις ασθενείς να νιώσουν καλύτερα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της νόσου ή της θεραπείας της, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού παρουσιάζουν συχνά πόνο, κόπωση και διαταραχές ύπνου. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, που επηρεάζουν την ασθενή σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα γιόγκα στην Ινδία, το  Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana , θέλησαν  να διερευνήσουν πώς οι ασκήσεις yoga μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού.

Στην μελέτη συμμετείχαν 191 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σταδίου 0 – 3. Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε 3 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι γυναίκες θα έκαναν ασκήσεις γιόγκα, στη δεύτερη ομάδα οι γυναίκες θα έκαναν απλό τέντωμα (stretching ) και στην τρίτη ομάδα δεν θα έκαναν καμία  από τις παραπάνω δραστηριότητα. Οι γυναίκες έπρεπε να συμμετέχουν στις δραστηριότητες για μια ώρα κάθε φορά, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τις έξι εβδομάδες που θα λάμβαναν θεραπεία ακτινοβολίας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλαν τις γυναίκες σε μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Η κορτιζόλη είναι η «ορμόνη του στρες»  και τα υψηλά επίπεδα της έχουν συνδεθεί με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, η γιόγκα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της ασθενούς, ως συμπληρωματική εναλλακτική  θεραπεία.

Συγκεκριμένα, κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα με τις ασκήσεις γιόγκα και είχαν υποβληθεί το ίδιο διάστημα σε ακτινοθεραπεία, δήλωσαν μείωση της κούρασης που ένιωθαν και γενικότερη βελτίωση της υγείας τους και της λειτουργικότητάς τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα είχαν την μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η γιόγκα μπορεί ενδεχομένως να έχει την ικανότητα να συμβάλλει στη ρύθμιση της συγκεκριμένης ορμόνης.

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που συμμετείχαν στην ομάδα με τις απλές ασκήσεις τεντώματος βελτίωσαν ελαφρώς τα επίπεδα κόπωσης που ένιωθαν, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο αυτά των γυναικών που έκαναν ασκήσεις γιόγκα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Lorenzo Cohen, ” ο συνδυασμός των πρακτικών νου και σώματος, που αποτελούν μέρος της γιόγκα, έχει σαφώς τεράστια δυναμική και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να διαχειριστούν καλύτερα τις ψυχοκοινωνικές και σωματικές δυσκολίες που σχετίζονται με τη θεραπεία και την ζωή μετά τον καρκίνο”.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κάνουν γιόγκα αισθάνονται λιγότερο αγχωμένες, απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και προσαρμόζονται ομαλότερα στην καθημερινή τους ζωή μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ογκολογίας Journal of Clinical Oncology.  https://ascopubs.org/journal/jco/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.