Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιο άτομο στον κόσμο εμφανίζει άνοια

Οι επιστημονικές προβλέψεις για τον επιπολασμό της άνοιας προκαλούν τρομακτικά αρνητική εντύπωση, αρκεί να αναφερθεί ότι:

  • Μέχρι το 2050 τα άτομα με άνοια αναμένεται να ξεπεράσουν τις 298.617, μια εντυπωσιακή αύξηση 45%!
  • Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν τα παγκόσμια πρότυπα με 55 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 139 εκατομμύρια έως το 2050.
  • Μέχρι το 2050, 92.251 περισσότερα άτομα που ζουν με άνοια θα χρειάζονται μετα-διαγνωστική υποστήριξη, ωστόσο στην Ελλάδα, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα υπάρχει χώρος και ανάγκη για περισσότερες δομές και υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση της Νόσου.

Τον Σεπτέμβριο, Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς δημόσιας υγείας να θέσουν σε εφαρμογή επειγόντως την απαραίτητη μετα-διαγνωστική υποστήριξη για όσους ζουν με άνοια υπό το φως των εντυπωσιακών νέων προβλέψεων επιπολασμού.

Αναφορικά με τα ελληνικά δεδομένα για τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, είναι πιθανό η πραγματική κλίμακα του προβλήματος να είναι ακόμα πιο αρνητική, σύμφωνα με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της άνοιας σε πολλές χώρες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ADI, κα Paola Barbarino, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένες και παρόλο που ο χρόνος τελειώνει, υπάρχει ακόμη περιθώριο για δράση.

«Εμπειρογνώμονες της άνοιας σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για μια εκπληκτική αύξηση του επιπολασμού της άνοιας τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η οποία θα είχε πρόβλεψη αύξησης 45% σε λιγότερο από 30 χρόνια, σίγουρα θα τύγχανε της προσοχής των κυβερνήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν εφαρμόσει σχέδια για την άνοια, παρά τη δέσμευσή τους να τα αναπτύξουν ως το 2017. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι το στίγμα και οι διακρίσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την άνοια, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να μην επιδιώκουν να λάβουν διάγνωση της κατάστασής τους, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τη λήψη ζωτικής θεραπείας και υποστήριξης.

Ο Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ είναι μια ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ευαισθητοποιήσουν και να αμφισβητήσουν το στίγμα που επιμένει γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλους τους τύπους άνοιας. Το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ είναι “Γνωρίστε την άνοια, Γνωρίστε το Αλτσχάιμερ” και βασίζεται στη δύναμη της γνώσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετα-διαγνωστική θεραπεία και υποστήριξη για όσους ζουν με άνοια.

Στην Ελλάδα, η μετα-διαγνωστική υποστήριξη λείπει σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, κα Μάγδα Τσολάκη, υπογραμμίζει ότι: «Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η πρόληψη, κυρίως, αλλά και η φροντίδα των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων ζουν στα σπίτια τους, να είναι ολοκληρωμένη. Οι περιθάλποντες επίσης να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έχουν προκύψει από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κάθε στάδιο της νόσου. Αυτόν τον σκοπό τον πετυχαίνουμε με τα εβδομαδιαία ωριαία μαθήματα που στοχεύουν στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε Πέμπτη και ώρα 19:30 και τα οποία αναρτώνται στο Youtube (λογαριασμός: Alzheimer Hellas). Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας και των νοσηλευτών που πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer».

Η κα Barbarino αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να μετριάσουν αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε όσους ζουν με άνοια, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αρνούνται να δράσουν: «Το 2017, και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύτηκαν να ευαισθητοποιήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης του κινδύνου για την άνοια μέσω του παγκόσμιου σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο 39 κράτη μέλη από τα 194 έχουν ακολουθήσει το σχέδιο. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις είναι σαφείς και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύο επιλογές: να ενεργήσουν σύμφωνα με τη δέσμευσή τους ή να βρεθούν εσκεμμένα μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.