Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης  για πρώτη φορά το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης συστηματική νόσος η οποία προσβάλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και αφορά περίπου το 2-3% του πληθυσμού.

-Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια  ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

– Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση στην Ευρώπη είναι περίπου 15.000.000.

-Στην Ελλάδα περισσότεροι από 223.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση.

– Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και τα εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός.

– Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

-Χαρακτηριστικές βλάβες της κοινής ψωρίασης είναι οι «ψωριασικές πλάκες», δηλαδή περιοχές του δέρματος με ερυθρό χρώμα που είναι καλυμμένες με λευκωπά ή αργυρόχροα λέπια.

-Η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης, είναι η ψωρίαση κατά πλάκας που αφορά στο 80% των περιστατικών.

Η ψωρίαση έχει γονιδιακή επιβάρυνση, δηλαδή εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που αναφέρουν ότι στην οικογένεια τους υπάρχουν άτομα που πάσχουν από ψωρίαση Έχει παρατηρηθεί πώς περίπου  το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση έχουν πάσχοντα συγγενή α΄ βαθμού με ψωρίαση.

– Η ψωρίαση προκαλεί κνησμό στο 60-70% των περιπτώσεων.

-Ποσοστό 70% των ασθενών πάσχει από ήπια ψωρίαση, ενώ ποσοστό 30% από μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση.

-Στο 75% των περιπτώσεων η έναρξη της νόσου είναι πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα σε σχέση με στους άνδρες.

-Σύμφωνα με έρευνες, η ψωρίαση έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, το 50% των ασθενών με ψωρίαση βιώνει άγχος, ενώ 9 στους 10 ασθενείς νιώθουν ντροπή ή αμηχανία για το σώμα τους. Πολλοί από τους ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη, από αγχώδεις διαταραχές και σπανίως μπορεί να παρουσιάσουν έως και αυτοκτονικό ιδεασμό.

-Οι ασθενείς με ψωρίαση, ειδικά όσοι εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων.

-Σε ποσοστό που αγγίζει το 30% οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα η οποία, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και σε αναπηρία.

— Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ψωρίαση και είναι μια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και συνεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα, και την μορφή της νόσου καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς.

– Η απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ψωρίαση, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στα Χανιά το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας θα συναντηθεί φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 31ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης».

ΕΟΔΥ: Βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας οι εμβολιασμοί

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Ιατρική Εταιρεία Αθηνών: 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο

Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) διοργανώνει το 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Απριλίου 2024.