Το τζάκι μπορεί να ευθύνεται για τη βρογχιολίτιδα στα βρέφη

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως τα βρέφη που ζουν σε σπίτι με τζάκι έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν βρογχιολίτιδα.

Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, χωρίς να προκαλέσουν στο βρέφος επιπλοκές. Σε κάποιες  περιπτώσεις όμως τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 12.000 βρέφη και νήπια τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα, διαπίστωσαν πως όσα ζούσαν σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρα Κάθριν Καρ, «η βρογχιολίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός μωρού. Τα ευρήματα της έρευνας μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε να ανάβετε το τζάκι πριν γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια».

Η ίδια μελέτη έδειξε πως αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας κατά 6% διατρέχουν όσα βρέφη ζουν εντός ακτίνας 50 μέτρων από αυτοκινητόδρομους. Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματά τους στα αέρια που εκλύονται από την καύση του ξύλου και τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το άναμμα του τζακιού, συνιστάται ως μέτρο πρόληψης ο συχνός αερισμός των εσωτερικών χώρων του σπιτιού ώστε να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα με φρέσκο αέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής & Επείγουσας Ιατρικής».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Κάν’το Σωστά»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

To Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάν’το Σωστά», για μαθητές  Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης των Σερρών, στις 23 & 24 Απριλίου 2024.

Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 3,5 έως 5 εκατομμύρια θανάτους

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στην Χίο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στα πλαίσια του Κοινωνικού του έργου «ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ. Πάντα δίπλα στον άνθρωπο, όπου κι’ αν βρίσκεται», υλοποιεί ΔΩΡΕΑΝ πλήρη καρδιολογικό έλεγχο στα Καρδάμυλα και στην Βολισσό της Χίου.