Πώς θα κόψετε το συναισθηματικό φαγητό

Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό και πώς μπορούμε να το κρατήσουμε μακριά από την καθημερινότητά μας και τα πιάτα μας;

Το συναισθηματικό φαγητό (emotional food) είναι το φαγητό εκείνο που δεν προορίζεται για την ικανοποίηση της βιολογικής μας πείνας αλλά για την καταπολέμηση έντονων συναισθημάτων. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι στιγμές στη ζωή όλων μας που τρέχουμε στο ψυγείο για να φάμε μια σοκολάτα ή μια λιπαρή μακαρονάδα για να κατευνάσουμε τα νεύρα μας και την οργή μας, να ελέγξουμε το άγχος μας, να πνίξουμε την ερωτική μας απογοήτευση, να «κοροϊδέψουμε» τη μοναξιά μας, να διασκεδάσουμε την ανία μας ή ακόμα και για να γιορτάσουμε μία επιτυχία μας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό συγκριτικά με τους άνδρες και δίνουν μικρές συμβουλές για να το αποφύγουμε.

Τιπς

1. Μάθετε να ξεχωρίζετε την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική. Για παράδειγμα, όταν κάποιος θέλει απαραιτήτως να φάει πατατάκια και μπισκότα, παρόλο που μόλις σηκώθηκε απ’ το τραπέζι σημαίνει πως η ανάγκη για συναισθηματικό φαγητό μόλις του… χτύπησε την πόρτα.

2. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το συναισθηματικό φαγητό, καλό θα ήταν να κρατάμε ημερολόγιο για το πότε και τι φάγαμε, αλλά και για το πώς αισθανθήκαμε μετά το φαγητό.

3. Βρείτε άλλους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Πηγαίνετε μια βόλτα, πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο, βάλτε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο και μείνετε μακριά από το ψυγείο.

4. Καταπολέμησε το στρες. Ο βασικός στόχος για να νικήσουμε τη συνήθεια του συναισθηματικού φαγητού είναι η μείωση του στρες μέσω υγιών τρόπων, όπως ξεκούραση και συχνή επαφή με το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.

5. Το νερό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φαγητό, αλλά οι ειδικοί λένε πως ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά τις βουλιμικές τάσεις.

6. Όταν πεινάμε ή νομίζουμε ότι πεινάμε μια καλή λύση είναι να προσπαθήσουμε να χορτάσουμε με υγιεινές τροφές, δηλαδή με φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, όταν έχουμε όρεξη για κάτι γλυκό μπορούμε να φάμε μια μπανάνα ή λίγες φράουλες και όχι ένα τεράστιο παγωτό!

7. Περιμένετε 5-10 λεπτά πριν φάτε την αγαπημένη σας σοκολάτα και θα ανακαλύψετε πως η λαιμαργία σας θα έχει μειωθεί αισθητά. Κατά τη διάρκεια της αναμονής οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε και ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα ή tai chi.

8. Βάλτε τα αθλητικά σας και βγείτε έξω για ένα περίπατο ή για τζόκιν. Με αυτόν τον τρόπο και θα ξεχάσετε τα αγαπημένα σας λιπαρά και θα αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως το kickboxing ή κάποιο άλλο είδος έντονης αεροβικής «καθαρίζουν» το μυαλό και βοηθούν στην καταπολέμηση της λαιμαργίας.

9. Αναγνωρίστε τις ψυχολογικές διαθέσεις που σας σπρώχνουν στο φαγητό, αδειάστε το ψυγείο σας από τα λιπαρά, βρείτε τις κατάλληλες διεξόδους και βγάλτε για πάντα το συναισθηματικό φαγητό απ’ τη ζωή σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.