Μολύνθηκα με τον ιό HPV. Θα πάθω καρκίνο;

Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Μορτάκης M.D., Ph.D., Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν θα πρέπει να ανησυχούν, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί εμβολιασμός και πως τηρούνται με συνέπεια οι τακτικοί  προληπτικοί έλεγχοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν είναι αρκετή από μόνη της για να προκληθεί, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τους HPV. Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουμε καλά ότι, ενώ η μόλυνση από HPV υψηλού κινδύνου απαντάται σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, η εμφάνιση διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ογκογόνοι HPV τις περισσότερες φορές δεν μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν κάποια προβλήματα στους ογκοκατασταλτικούς μηχανισμούς, που διαθέτει ο οργανισμός μας.

Από την άλλη πάλι, γνωρίζουμε ότι συνήθως πριν από έναν διηθητικό καρκίνο προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός, ότι η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Χρειάζονται συνήθως πολλά χρόνια (10-30) μετά τη μόλυνση σε γυναίκες με υγιές ανοσοποιητικό. Πρώτα δημιουργούνται οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τα μέσα που διαθέτουμε όπως είναι το τεστ Παπανικολάου, η αναζήτηση του HPV-DNA με μοριακές τεχνικές, η κολποσκόπηση και η βιοψία. Όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπιστούν αφαιρούνται.

Για όλους αυτούς τους λόγους αυτούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος στις χώρες εκείνες, όπου οι γυναίκες εμβολιάζονται και ελέγχονται προληπτικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η ψυχαγωγία των παιδιών στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο, ο οποίος έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες, τα παιδιά χρειάζονται κανόνες, επίβλεψη και καθοδήγηση από τους γονείς.