Υψηλός κίνδυνος επιπλοκών από τις διατροφικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι ψυχοπαθολογικές διαταραχές στις οποίες τα άτομα υιοθετούν μη ορθές διατροφικές συνήθειες και εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνήθεις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία, η επεισοδιακή υπερφαγία και το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και ιδιαίτερα γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Ερευνητές του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, θέλησαν να διερευνήσουν τις συνέπειες των διατροφικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη, τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του παιδιού. Στην μελέτη τους αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν από 1,2 εκατομμύρια γυναίκες που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ του 2003 και του 2014. Από τις γυναίκες αυτές, περίπου οι 2.800 είχαν ανορεξία, οι 1.400 βουλιμία και οι 3.400 κάποια μη γνωστή προσδιοριζόμενη διατροφική διαταραχή. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους αν οι γυναίκες αυτές έπασχαν από τη διατροφική διαταραχή κατά το παρελθόν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όλα τα είδη των διατροφικών διαταραχών αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση παιδιού με μικροκεφαλία και για υπερέμεση, μια σοβαρή κατάσταση επίμονης ναυτίας και εμετού στις μητέρες. Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας και αναιμίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες που δεν είχαν θεραπευτεί για μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια διατροφική διαταραχή.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Άνγκλα Μάντελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ερευνήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, « οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές. Από κλινικής άποψης αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή έχει ως επακόλουθο σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που εμποδίζουν την εμβρυική ανάπτυξη. Στις γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι διατροφικές ελλείψεις σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος έχουν συσχετιστεί και από προγενέστερες έρευνες με πρόωρο τοκετό και μικροκεφαλία. Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry». https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.