Οι χρυσοί κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος

Σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ πολύ συχνά παθαίνουμε “τροφική δηλητηρίαση”, εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό  παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων.

Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη  λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

  1. Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

-σε ένα δοχείο στο ψυγείο

-σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

-στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται  σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται  αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

  1. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά:

-Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

-Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

-Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

-Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες  επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση  άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

  1. Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

-Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

-Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η  γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη  γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

-Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της  γέμισης θα φτάσει στους 74ο

-Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

4. Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

-Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει  καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές  ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

-Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.  Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

-Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παιδί και διαζύγιο: Διαδικτυακό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Prolepsis

Στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prolepsis θα δώσουν, μεταξύ άλλων, και χρήσιμες συμβουλές για την ανακοίνωση της απόφασης των γονέων για διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

«Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες»: Webinar από την Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας

Η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση μέσω Zoom με θέμα «Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες», το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

«Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι»: Σειρά γραμματοσήμων για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Με σύνθημα «Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι» τα γραμματόσημα αυτά στοχεύουν να διαδώσουν το μήνυμα της συμπερίληψης ενώ παράλληλα στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις του αθλητικού-εκπαιδευτικού προγράμματος UniquAll.