Γαστρεντερίτιδα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Γράφει ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος

Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Πολλές φορές με ρωτούν πως μπορεί κάποιος να διακρίνει τη διαφορά και πως μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα επικεντρώνονται στο πεπτικό, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν πιο ήπια και σταδιακά ενώ εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν απότομα και είναι πιο έντονα.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι βακτηριακή ή ιογενής. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήριο ή μικρόβιο που μπαίνει στον οργανισμό μέσω της τροφής ή του νερού αλλά και μέσω της επαφής με το μικρόβιο όταν κάποιος στο περιβάλλον μας είναι άρρωστος. Τα συμπτώματα της μοιάζουν με εκείνα της ιογενούς, είναι όμως λίγο πιο έντονα και μπορεί να ανεβάσεις πιο ψηλό πυρετό.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, όπως μαρτυρά το όνομά της, οφείλεται σε ιό – συνήθως νοροϊό, και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και ταλαιπωρούν λιγότερο τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

-Ανορεξία και απέχθεια για το φαγητό.

-Ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση για εμετό.

-Πόνος στην κοιλιά και κοιλιακές κράμπες.

-Διάρροια.

-Εμετός.

-Χαμηλός πυρετός και δεκατική κίνηση, έως 38 Κελσίου.

-Τάση για λιποθυμία και αδυναμία.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο έντονα το πρώτο 24ωρο και υποχωρούν σταδιακά. Υπολόγισε ότι θα έχετε συνέλθει εντελώς μέσα σε περίπου 3 ημέρες.

Πότε να απευθυνθείτε στο γιατρό

Εάν πρόκειται για ενήλικα, η ανάπαυση, η καλή ενυδάτωση και η σωστή διατροφή είναι αρκετά για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Εάν νιώθετε έντονη αδυναμία και τάση για εμετό, αν το στομάχι σας δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε το νερό, τότε ίσως χρειάζεται να μιλήσετε με το γιατρό για δώσει οδηγίες.

Η χορήγηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων -σε μορφή ηλεκτρολυτών σε σκόνη που προσθέτετε στο νερό- βοηθάει επίσης στη γρήγορη ανάρρωση και την ενυδάτωση του οργανισμού. Εάν ο ασθενής είναι παιδί ή νήπιο τότε χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η αφυδάτωση.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Eyes of Light: Δωρεάν εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας για άτομα με εμπειρία καρκίνου

Η θεραπευτική φωτογραφία αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων του Eyes of Light. Είναι ο πρώτος φορέας που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο στην κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα.

«Μαθαίνοντας μαζί»: Βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Το βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος «Μαθαίνοντας μαζί» του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιείται στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Tροχαία Συμβάντα

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της 17ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά διοργανώνουν Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία συμβάντα.