Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα λάβουν SMS για δωρεάν έλεγχο που θα περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως με τα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλούν σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα κέντρα και να επιλέξουν σε ποιο θα απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Οι γυναίκες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν  με το ΑΜΚΑ τους το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα.

Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαζί με τον εμβολιασμό των νέων για τον ιό HPV, αποτελούν τις δύο βασικές δράσεις του υπουργείου Υγείας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την  εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030 που περιλαμβάνει:

-το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV

-το 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV dna test και

-το 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι»: Δωρεάν webinar από το Σωματείο Eliza

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού διοργανώνει δωρεάν webinar επιμόρφωσης γονέων με τίτλο «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι», με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων προγραμματίζει δωρεάν προληπτικό έλεγχο στις 25 και 26 Απριλίου 2024.

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.