Ασκηση για τη χρόνια κόπωση

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Οι ερευνητές εξέτασαν ποια θεραπεία είναι καλύτερη για το ΣΧΚ, του οποίου η αιτία παραμένει άγνωστη, και κατέληξαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των πασχόντων καθώς και η άσκηση που εντείνεται σταδιακά έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανάμεσα στα συμπτώματα του ΣΧΚ είναι το αίσθημα σοβαρής κόπωσης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η αδύνατη μνήμη, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις και οι διαταραχές στον ύπνο. Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη θεωρούν ότι η σταδιακή άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης και αυξάνει την σωματική αντοχή.

Όμως η φιλανθρωπική οργάνωση «Δράση για το ΣΧΚ» θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι υπερβολικά και αμφισβητεί το πόσο ασφαλής είναι η σταδιακή άσκηση για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια κόπωση. Ο πρόεδρό της, σερ Πίτερ Σπένσερ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις μελέτες της οργάνωσης, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του πάσχοντα προκειμένου να αποφευχθεί η κούραση. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε έρευνα του 2008, ένα 34% ανθρώπων που πάσχουν από ΣΧΚ ανέφερε ότι η σταδιακή άσκηση τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα», είπε.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη  απαντούν ότι το πρόβλημα είναι πως μερικοί ασθενείς λαμβάνουν απλώς την συμβουλή να γραφτούν στο γυμναστήριο και μετά αφήνονται στην τύχη τους ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν ένα προσωπικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Η Ενωση Νέων με ΣΧΚ χαιρέτισε τα συμπεράσματα της μελέτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βάλουν ένα τέλος στον φόβο για την σταδιακή άσκηση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.