Πως κολλάει το παράσιτο Demodex στα μάτια;

Τα δερματικά ακάρεα Demodex ανήκουν στην οικογένεια των αρθρόποδων και είναι το πιο συχνό εξωπαράσιτο στον άνθρωπο, δηλαδή ζουν αποκλειστικά στο δέρμα του ξενιστή τους, από όπου και τρέφονται.

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Τα Demodex είναι μικροσκοπικά παράσιτα που ζουν μέσα στο θύλακα της τρίχας και τρέφονται από τα λιπαντικά έλαια που εκκρίνουν οι αδένες των τριχών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πολλοί από εμάς ενδέχεται να φιλοξενούμε επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου μας τα παράσιτα αυτά χωρίς να το γνωρίζουμε.

Είναι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί ασθενείς πάσχουν από επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, χαλάζια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις λόγω προσβολής από Demodex. Και όλοι οι ασθενείς μου θέτουν πάντα το ίδιο ερώτημα: “Μα πως κόλλησα το παράσιτο Demodex; “.

Η απάντηση προκύπτει μέσα από έρευνες που διαπιστώνουν ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο 10%  μέσω σκύλου ή γάτας.

Δύο είδη παρασίτων Demodex βρίσκονται στον άνθρωπο: το Demodex Folliculorum που ζει στους θυλάκους των τριχών μας, κυρίως στις βλεφαρίδες και τα φρύδια και το Demodex Brevis το οποίο ζει στους σμηγματογόνους αδένες, κυρίως του προσώπου και των ματιών.

Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε είναι ταυτόσημα τόσο στην επαφή μας με τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλο και γάτα) όσο και με τους ανθρώπους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

– Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου μας

– Ατομική χρήση ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτες, μαξιλάρια, βούρτσες μαλλιών, καλλυντικά ματιών).

Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε σε περιπτώσεις επίμονων ερεθισμών των ματιών μας και της γύρω περιοχής, να επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο μας ο οποίος θα μας υποδείξει, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, να προσχωρήσουμε σε  διαγνωστική εξέταση και θεραπεία για παράσιτα Demodex.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.