Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: ένα μουσείο αισθητηριακά φιλικό στα άτομα με Αυτισμό

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο δημόσιου χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό. Η αισθητηριακή προσβασιμότητα συνίσταται στην προσαρμογή των συνθηκών για την δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα.

Μέσα από τη βιωματική εμπειρία τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού μαθαίνουν να αξιοποιούν τις αισθήσεις τους και να καλλιεργούν την παρατηρητικότητά τους, τη μνήμη και τη φαντασία τους. Η εκμάθηση μπορεί να είναι λεκτική ή μη λεκτική, να γίνεται γρήγορα ή αργά, με πολύ κόσμο ή μοναχικά με σκοπό την απελευθέρωση της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας των εμπλεκόμενων.

Περιλαμβάνει σημάνσεις, παροχή υποστήριξης, αισθητηριακούς χάρτες, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα εργαλεία που βοηθούν τα άτομα στο φάσμα και τους συνοδούς τους να προετοιμάσουν και να απολαύσουν την επίσκεψή τους στο ΕΜΣΤ, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο οδηγός αισθητηριακής προσβασιμότητας, ο οποίος διατίθεται από το site του μουσείου (https://www.emst.gr/learning/eidikes-omades/emst-kai-aytismos), προετοιμάζει τον επισκέπτη για την εμπειρία, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στον χώρο μέχρι την έξοδο. Στο site διατίθεται επίσης και χάρτης αισθητηριακής προσβασιμότητας που επισημαίνει μεταξύ άλλων για τα σημεία με έντονο ηχητικό ή οπτικό ερέθισμα, για τα σημεία που είναι πολυσύχναστα ή για εκείνα που εγκυμονούν κίνδυνο αποπροσανατολισμού.

Ο στόχος όλων των παρεμβάσεων είναι να δοθεί στα άτομα στο φάσμα του αυτισμού η δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με την αναζήτηση, την οργάνωση, την καταγραφή και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω των έργων σύγχρονης τέχνης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct που εστιάζει στην εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα ή/και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Eyes of Light: Δωρεάν εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας για άτομα με εμπειρία καρκίνου

Η θεραπευτική φωτογραφία αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων του Eyes of Light. Είναι ο πρώτος φορέας που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο στην κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα.

«Μαθαίνοντας μαζί»: Βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Το βιωματικό Εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος «Μαθαίνοντας μαζί» του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιείται στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από Tροχαία Συμβάντα

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της 17ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά διοργανώνουν Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία συμβάντα.