Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ίσως αναρωτιέστε αν η μυρωδιά του μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργία. Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί…
Η μυρωδιά του φαγητού δεν περιέχει την πρωτεΐνη, η οποία είναι που προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Κάποιος που είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να αισθάνεται άγχος ή άβολα αν το μυρίσει, αλλά δεν θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση απλά επειδή το μύρισε. Η μυρωδιά ενός φαγητού από μόνη της δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση καθώς προκαλείται από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες δεν είναι πρωτεΐνες. Για να έχετε αντίδραση, πρέπει να εκτεθείτε στην πρωτεΐνη.
Η οσμή ενός φαγητού, ωστόσο, διαφέρει από την εισπνοή πρωτεϊνών που μεταφέρονται στον αέρα, όπως αυτές που υπάρχουν στον αέρα με το μαγείρεμα (π.χ. μαγείρεμα ψαριού) όπου οι πρωτεΐνες βρίσκονται στον ατμό), η σκόνη του φαγητού που διοχετεύεται στον αέρα (όπως η σκόνη γάλακτος ), ή σκόνη από τρόφιμα που εισέρχονται στον αέρα από το άλεσμα τους π.χ. των ξηρών καρπών. Από την άλλη, η άμεση κατάποση μιας τροφής που προκαλεί αλλεργία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα περισσότερα άτομα με τροφική αλλεργία. Η κατανόηση του τρόπου αποφυγής της επαφής με ένα τροφικό αλλεργιογόνο θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.