Νόσος του Crohn: Σε ποια ηλικία εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;

Η νόσος του Crohn είναι μια σοβαρή και χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος αυτή επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας στους ασθενείς πόνο στην κοιλιά και επίμονες διάρροιες. Σε ποια ηλικία όμως η νόσος εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Μας απαντά ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος.

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η ανάπτυξη συμπτωμάτων είναι πιο συχνή στην εφηβεία και στις ηλικίες 20-30 ετών. Δεν έχουν δημοσιευθεί πολλές έρευνες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η νόσος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί με ακρίβεια σε ηλικιωμένα άτομα, λόγω του μεγάλου αριθμού άλλων καταστάσεων, που μπορεί να ομοιάζουν σε συμπτώματα και είναι πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ωστόσο μια απότομη αύξηση στη συχνότητα διάγνωσης στις ηλικίες 60 έως 80 ετών. Επίσης, η παιδιατρική νόσος του Crohn σε παιδιά κάτω των 6 ετών είναι πιο σπάνια, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα εμφάνισης της νόσου χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια, το αίμα στα κόπρανα, η απώλεια όρεξης και βάρους και ο πυρετός.

Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται συχνά επείγουσα ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι δεν έχουν τελειώσει τελείως αφότου πάνε στην τουαλέτα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα που περιορίζονται στο λεπτό έντερο. Περίπου το 30% θα αναπτύξει περιπρωκτική νόσο, η οποία επηρεάζει την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με πρώιμη έναρξη της νόσου του Crohn μπορεί επίσης να εμφανίσουν διατροφικές ελλείψεις, που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και την μετάβασή τους στην εφηβεία.

Τα ειδικά συμπτώματα της νόσου μπορεί μερικές φορές να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να περάσουν από χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματά τους μειώνονται, επιδεινώνονται ή εξαφανίζονται προσωρινά.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο του Crohn. Οι γενικές θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες ανεξάρτητα από την ηλικία, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις και διαφορές ανάλογα με το πότε ξεκινούν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο γιατρός σας θα εστιάσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και στην μείωση της υποκείμενης φλεγμονής. Η θεραπεία σε όλες τις ηλικίες μπορεί να λάβει την μορφή φαρμάκων, διατροφικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης.

Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη, όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές έχουν ήδη αποτύχει ή έχουν αναπτυχθεί ορισμένες επιπλοκές, όπως το εντερικό συρίγγιο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να απαιτηθούν πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις για άτομα με νόσο του Crohn. Έως και το 50% των παιδιών με τη νόσο που υποβάλλονται σε μία χειρουργική επέμβαση χρειάζονται και δεύτερη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι αλλαγές στη διατροφή των ασθενών είναι ευεργετικές σε όλες τις  ηλικίες καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της φλεγμονής και επομένως και των ενοχλητικών συμπτωμάτων της νόσου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.