Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών: Ημέρα αγάπης, ημέρα της καρδιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, με πρωτοβουλία διεθνών οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες. Στόχος η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

– Ο όρος  «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με απλά λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά.

– Οι συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζονται κατά μέσο όρο σε περίπου 8 με 12 νεογνά σε κάθε 1.000 γεννήσεις κάθε χρόνο.

– Εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες ξεπερνούν τους 1.700.000 ανθρώπους.

– Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες. Το 40% των παιδιών αυτών χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

– Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι περισσότερες από αυτές προκύπτουν σαν τυχαία σφάλματα στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της καρδιάς του εμβρύου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία.

– Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εκδηλώνονται σε άτομα που έχουν κάποια κληρονομική πάθηση ή σύνδρομο.  Σπανιότερα, κάποιες λοιμώξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. τοξοπλάσμωση) ή η έκθεση της μητέρας σε χημικούς παράγοντες ή φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε συγγενείς καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες περιπτώσεις συγγενούς καρδιοπάθειας έχουν συνδεθεί µε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση ναρκωτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ασθενών στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα, στην παιδική ή εφηβική ηλικία ή ακόμα και κατά την ενηλικίωση.

– Μετά την ενηλικίωση, τα παιδιά που έχουν χειρουργηθεί στην παιδική ηλικία εξακολουθούν να παρακολουθούνται καρδιολογικά, καθώς ενδέχεται να αναπτύξουν αρρυθμίες, βαλβιδικές ανεπάρκειες ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις όπου η διόρθωση δεν είναι πλήρης.

– Ο προγεννητικός έλεγχος επιτρέπει σήμερα την έγκαιρη διάγνωση πολλών συγγενών καρδιοπαθειών στην εμβρυϊκή ζωή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς κάνει εφικτή την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης του εμβρύου στη διάρκεια της κύησης ή ακόμα και την παρέμβαση με επεμβατικές τεχνικές.

– Με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη φαρμακευτική και χειρουργική αντιμετώπιση και την μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση, το 80-90% των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες θα μπορέσει να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια, να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.