Οι συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά «προειδοποιούν» για καρδιολογικά προβλήματα και στη μητέρα

Οι γυναίκες που γεννάνε παιδιά με εκ γενετής ανωμαλίες στην καρδιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιες καρδιοπάθεια, σύμφωνα με καναδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, καθώς έγινε σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του και προσβάλλουν περίπου το 1% των νεογνών. Δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι περισσότερες από αυτές προκύπτουν σαν τυχαία σφάλματα στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της καρδιάς του εμβρύου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ στο Κεμπέκ, παρακολούθησαν τις γυναίκες σε βάθος 25ετίας μετά τον τοκετό, για να δουν κατά πόσο θα εμφάνιζαν μελλοντικά προβλήματα στην καρδιά τους. Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει παιδιά με κάποιο σοβαρό ελάττωμα στην καρδιά είχαν κατά μέσο όρο 43% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστεί να νοσηλευτούν και οι ίδιες αργότερα λόγω καρδιοπάθειας, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν γεννήσει παιδιά με υγιείς καρδιές. Ο κίνδυνος ήταν κατά 24% αυξημένος για τις μητέρες που είχαν γεννήσει παιδί με λιγότερο σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Ναταλί Οζέρ, «είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα καρδιολογικά προβλήματα του νεογέννητου μπορεί να αποτελούν προγνωστικό δείκτη για μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα της μητέρας τους, μεταξύ άλλων εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και μεταμόσχευσης καρδιάς, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη γέννα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ασαφές ακόμη πώς σχετίζεται η καρδιακή ανωμαλία του μωρού με την κατοπινή καρδιοπάθεια της μητέρας. Μία πιθανότητα είναι ότι οφείλεται σε γενετικό παράγοντα, ενώ μία άλλη ότι έχει να κάνει με το ψυχοκοινωνικό και οικονομικό στρες της μητέρας που μεγαλώνει ένα παιδί με εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά του (το 85% αυτών των παιδιών πια επιβιώνουν μετά την εφηβεία).

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωση Καρδιολογίας (AHA). https://www.ahajournals.org/journal/circ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.