Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά  (ICCCPO).

– Τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο ο παιδικός καρκίνος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

– Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται κατά 0.6% κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει αύξηση της συχνότητας κατά 25% τα τελευταία 40 χρόνια.

– Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί εξίσου σε βρέφη, παιδιά και έφηβους.

– Η διάμεση ηλικία ανάπτυξης καρκίνου στα παιδιά είναι η ηλικία των 6 χρόνων.

– Οι παιδικοί καρκίνοι συχνά προκύπτουν αιφνίδια, χωρίς να εκδηλώσουν πρώιμα συμπτώματα.

– Περισσότερα από 400.000 παιδιά ηλικίας 0 – 18 ετών κάθε χρόνο παγκοσμίως νοσούν από παιδικό καρκίνο, από τα οποία μόνο το 20% των παιδιών έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

– Στην Ελλάδα περίπου 400 παιδιά έως 15 ετών κάθε χρόνο προσβάλλονται από κάποιας μορφής νεοπλασία παιδικής ηλικίας.

– Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι στα παιδιά είναι η λευχαιμία, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα λεμφώματα.

– Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες περίπου το 90% των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από καρκίνο θεραπεύονται, σε αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η ίαση επιτυγχάνεται μόνο σε ποσοστό 15-45%.

– Περισσότεροι από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά που νοσούν.

– Δεν είναι γνωστά τα αίτια του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής προσυμπτωματική διάγνωση (screening), ούτε να μπορεί να προληφθεί με τροποποίηση του τρόπου ζωής.

–  Μόνο στο 5 % των παιδιών που νοσούν αναγνωρίζεται οικογενειακή προδιάθεση ή  σαφής κληρονομική επιβάρυνση.

– Διεθνώς, η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο αντιμετωπίζεται με βάση κλινικές μελέτες και ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

– Η θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου βασίζεται σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα και περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, χειρουργική εξαίρεση όγκου ή/ και μεταστάσεων και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με τον τύπο και την σταδιοποίηση της νόσου.

– Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση 8 στα 10 παιδιά με καρκίνο επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».