Γυναίκες: 10 λόγοι για να κάνουν βάρη

Η γυμναστική με βάρη είναι ένα παρεξηγημένο είδος εκγύμνασης για τις γυναίκες. Όμως υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους πραγματικά αξίζει να τη δοκιμάσουν.Έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με βάρη συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών, αρκεί να γίνεται συστηματικά. 

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “βάρη” έρχονται στο μυαλό τους αντιαισθητικά φουσκωμένα σώματα, χωρίς ίχνος θηλυκότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αποφεύγουν ενώ επιμένουν να “λιώνουν” ατέλειωτες ώρες στους διαδρόμους και στεπ προκειμένου να αποκτήσουν ένα σώμα σφιχτό και καλογραμμωμένο. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

10 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες θα έπρεπε να κάνουν προπόνηση με βάρη.

1.Xάνεται σωματικό λίπος

 

Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που κάνουν προπόνηση με βάρη 2-3 φορές τη βδομάδα, μέσα σε 2 μήνες θα κερδίσουν μύες ενώ παράλληλα θα έχουν χάσει ακόμα περισσότερο λίπος.

Με την αύξηση της μυικής μάζας, ανεβαίνει ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να καίτε ακόμα περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας.

2.Μυική ενδυνάμωση χωρίς “φούσκωμα”

 

Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες δεν κερδίζουν όγκο από τα βάρη, επειδή σε σύγκριση με εκείνους έχουν 10-30 φορές λιγότερες ορμόνες που συντελούν στη μυική υπερτροφία. Αυτό όμως που θα κερδίσετε είναι μυική τόνωση και ένα καλοσχηματισμένο σώμα

3.Μειώνετε τους κινδύνους οστεοπόρωσης

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με βάρη συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών, αρκεί να γίνεται συστηματικά. Ο συνδυασμός γυμναστικής με διατροφή που περιλαμβάνει ασβέστιο, είναι η καλύτερη άμυνα της γυναίκας στην οστεοπόρωση.

4.Βελτιώνει την απόδοσή σας σε όλα τα σπορ

 

Σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, περιλαμβάνεται γυμναστική με βάρη.

Όποιο σπορ κι αν κάνετε, από γκολφ μέχρι σκι, τα βάρη θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

5.Αυξάνεται η σωματική σας αντοχή

 

Καθώς κάνετε προπόνηση με βάρη, βελτιώνεται σημαντικά η δύναμή σας. Έτσι έχετε περισσότερη ενέργεια καθώς κάνετε τις καθημερινές δουλειές.

6.Μειώνετε τις πιθανότητες τραυματισμού, πόνων στη μέση και αρθριτικά

 

Η προπόνηση δύναμης δεν χτίζει μόνο δυνατούς μύες, αλλά και δυνατούς συνδετικούς συνδέσμους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική με βάρη βοηθάει στην ενδυνάμωση της μέσης και των αρθρώσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότεροι τραυματισμοί.

7.Μειώνετε το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις

 

Η άσκηση με βάρη σε συνδυασμό με αερόβια, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού στις καρδιακές παθήσεις, καθώς μειώνεται η πίεση του αίματος και αυξάνεται η καλή χοληστερόλη.

8.Μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης που ασκούνται έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε αντίθεση με αυτούς που δεν ασκούνται. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν χαρακτηριστικά προ – διαβήτη μπορούν να αποφύγουν την εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου 2 κάνοντας αλλαγές στη διατροφή τους και αυξάνοντας τη φυσική τους δραστηριότητα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να καταφέρουν και να επαναφέρουν τα ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

9.Ποτέ δεν είναι αργά να ωφεληθείτε

 

Ακόμα και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να ωφεληθούν από την προπόνηση με βάρη. Η άσκηση όχι μόνο δυναμώνει τους μυς αλλά απομακρύνει τη γήρανση. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους άνω των 65 ετών έδειξε ότι η άσκηση με βάρη (πάντα κάτω από παρακολούθηση) αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στους μυς.

10.Ανεβαίνει η διάθεσή σας και καταπολεμάτε την κατάθλιψη

 

Η γυμναστική με βάρη βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση και αυτοπεποίθηση.

Πολλές αμερικανικές πανεπιστημιακές έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική αποτελεί το καλύτερο «χάπι», που δρα αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο στους ασθενείς. Η κίνηση βοηθάει τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες τις ορμόνες της ευφορίας, και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Ταυτόχρονα μειώνει την κορτιζόλη, που παίζει σοβαρό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Συμπέρασμα:

 

Γυναίκες οι οποίες συνδυάζουν αερόβια και προπόνηση με βάρη, καίνε το περιττό λίπος ενώ ταυτόχρονα αποκτούν ένα λεπτό, σφιχτό και γραμμωμένο σώμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Πιθανή συσχέτιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά με νόσηση από κορονοϊό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού 2019 (Covid-19) έχει αναφερθεί ευρέως μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδικού διαβήτη τύπου 1.