Κυστική Ίνωση: Δωρεάν πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς και φροντιστές

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης το πρόγραμμα ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς με Κυστική Ίνωση και φροντιστές. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης λειτουργεί από το 1983 και εκπροσωπεί περίπου 800 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα

Η Κυστική Ίνωση (ΚΙ) αποτελεί την πιο συχνή κληρονομική νόσος στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 800 ασθενείς και περισσότεροι από 500.000 φορείς της νόσου. Πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας και προκαλεί χρόνια, σοβαρή αναπηρία. Οι ασθενείς, ειδικά στα τελευταία στάδια της νόσου, παρουσιάζουν σοβαρή  αναπνευστική ή και ηπατική ανεπάρκεια, με την μεταμόσχευση  να αποτελεί μοναδική μέθοδο σωτηρίας.

Οι νέες θεραπείες και η πρόοδος της επιστήμης έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.  Οι πάσχοντες ωστόσο, ακόμη και αν λαμβάνουν καινοτόμες φαρμακευτικές αγωγές, εξακολουθούν να χρειάζονται συνεχή και εξειδικευμένη  παρακολούθηση από διεπιστημονική ομάδα.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με Κυστική Ίνωση και φροντιστές ασθενών (γονείς, σύντροφοι, συγγενείς) απ’ όλη την Ελλάδα. Στόχος των ομάδων είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να ενδυναμωθούν στη διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που προέρχονται από τη νόσο, αλλά και στην αναπλαισίωση της ζωής τους στις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα.

Στον β’ κύκλο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ομάδες: δύο νέες ομάδες για ασθενείς και φροντιστές που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και δύο επαναληπτικές ομάδες για τους ασθενείς και φροντιστές που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα.

Πότε και που θα γίνονται οι συναντήσεις

Οι συναντήσεις θα γίνονται διαδικτυακά για όλους τους συμμετέχοντες μέσω του προγράμματος Zoom. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου 2023 έως και την 1η Ιουλίου 2023. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 συνεδρίες, διάρκειας 1 ώρας η καθεμία, 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο (εκτός από το Μεγάλο Σάββατο).

Οι ώρες του προγράμματος για κάθε ομάδα διαμορφώνονται ως εξής:

-νέα ομάδα ασθενών (για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα): κάθε Σάββατο, 12.00- 13.00.

-νέα ομάδα φροντιστών (για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα): κάθε Σάββατο, 13.00- 14.00.

-επαναληπτική ομάδα ασθενών (για όσους συμμετείχαν πέρυσι στον α’ κύκλο του προγράμματος): κάθε Σάββατο, 14.00- 15.00.

-επαναληπτική ομάδα φροντιστών (για όσους συμμετείχαν πέρυσι στον α’ κύκλο του προγράμματος): κάθε Σάββατο, 15.00-16.00 .

Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε έως και τις 20 Μαρτίου τα στοιχεία σας στη φόρμα: https://bit.ly/3F2sV0S.

To πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. του Συλλόγου 6944255853 ή στο e mail της ψυχολόγου  κ.Σταυρούλας Ρακιτζή, srakitzi@gmail.com.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Κολυμπώ για τον Αυτισμό»: 3ος φιλανθρωπικός αγώνας κολύμβησης της Race For Autism Gr

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race For Autism GR διοργανώνει το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 τον 3ο φιλανθρωπικό αγώνα κολύμβησης «Κολυμπώ για τον Αυτισμό».

«Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι»: Δωρεάν webinar από το Σωματείο Eliza

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού διοργανώνει δωρεάν webinar επιμόρφωσης γονέων με τίτλο «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση στο Σπίτι», με στόχο την κατανόηση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.