Πυελονεφρίτιδα

Η πυελονεφρίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε έναν ή και τους δύο νεφρούς. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινάει από την ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη και κατευθύνεται προς τα νεφρά.

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία χαρακτηρίζεται από σοβαρή φλεγμονή του νεφρού με θορυβώδη συμπτώματα. Η χρόνια πυελονεφρίτιδα εμφανίζεται μετά από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή νεφροπάθειες και εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτώματα αλλά πιο μακράς διάρκειας.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά ή να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

Όπως και οι απλές ουρολοιμώξεις, έτσι και η πυελονεφρίτιδα προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άντρες. Με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη αγωγή είναι σχεδόν πάντα μια ιάσιμη νόσος.

Τα αίτια

Η πυελονεφρίτιδα προκαλείται από βακτήρια ή από ιό που μολύνει τους νεφρούς. Το βακτήριο  Escherichia coli (Ε. Coli) είναι συνήθως αυτό που ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις από πυελονεφρίτιδα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η πυελονεφρίτιδα προκύπτει από ακατάλληλη ή λανθασμένη χρήση ή δόση φαρμάκου/ αντιβιοτικού ή αντίσταση σε αντιβιοτικά, η οποία οδηγεί σε υποτροπιάζουσα ή προοδευτική λοίμωξη.

Άλλη συχνή αιτία πυελονεφρίτιδας είναι η ανεπαρκής θεραπεία υποκείμενων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα πέτρες στα νεφρά ή αποφράξεις, οι οποίες εμποδίζουν τη βακτηριακή κάθαρση.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πυελονεφρίτιδας είναι:

-Το φύλο: οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στην πυελονεφρίτιδα.

-Η εγκυμοσύνη: oι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πυελονεφρίτιδας.

-Η απόφραξη της ουροδόχου κύστης από κάποια πέτρα, από ανωμαλία στη δομή της κύστης ή λόγω διoγκωμένου προστάτη στους άνδρες.

-Το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ως συνέπεια ιατρικών καταστάσεων.

-Η χρήση καθετήρα ούρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Συμπτώματα

Η πυελονεφρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της απλής ουρολοίμωξης, δηλαδή με συχνουρία και δυσουρία. Εάν όμως η μόλυνση εξαπλωθεί στο νεφρό, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και παρουσιάζονται επιπλέον συμπτώματα, όπως:

-Ξαφνικός πυρετός.

-Ρίγη.

-Εμετός, ναυτία.

-Πόνος στην περιοχή του νεφρού, τη πλάτη, τα πλευρά, τη βουβωνική χώρα και την κοιλιά.

-Έντονος πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

-Δύσοσμα ή νεφελώδη ούρα, ούρα που περιέχουν πύον ή αίμα.

-Γενικευμένη αδυναμία, κούραση.

-Λήθαργος και σύγχυση κυρίως στους ηλικιωμένους.

Αν υπάρχουν συμπτώματα πυελονεφρίτιδας σε συνδυασμό με αιματουρία ή ναυτία και έμετο, τότε ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς αν αμεληθεί η προχωρημένη λοίμωξη στα νεφρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές έως και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πυελονεφρίτιδας προκύπτει με βάση την κλινική εικόνα, την κλινική εξέταση, τις εξετάσεις αίματος και τη γενική ούρων. Η καλλιέργεια ούρων θα εντοπίσει το μικρόβιο και το αντιβιόγραμμα θα καθορίσει την αντιβίωση που θα πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή.

Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα νεφρών είναι επίσης πολύ σημαντικός για να αποκλειστεί η πιθανότητα λιθίασης, απόφραξης του νεφρού ή κάποιας ανατομικής ανωμαλίας στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί επίσης να ζητηθεί από το γιατρό αξονική τομογραφία, η οποία δίνει παρόμοιες πληροφορίες με το υπερηχογράφημα αλλά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Στις γυναίκες, μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Θεραπεία

Η πυελονεφρίτιδα, αν και είναι μια σοβαρή λοίμωξη, εάν διαγνωστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων που χορηγούνται για τουλάχιστον 10 -14 ημέρες. Μετά το τέλος της θεραπείας είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεται η καλλιέργεια ούρων 7-10 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 10% των λοιμώξεων θα υποτροπιάσουν. Σε ορισμένες  περιπτώσεις, εκτός από  τη χορήγηση των αντιβιοτικών, ίσως να χρειαστεί και κάποια επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση του αιτίου.

Εάν η πυελονεφρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά ή τα βακτήρια να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια επικίνδυνη μόλυνση, η οποία ονομάζεται ουροσήψη.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.