Η σημασία της διατήρησης ρουτίνας στους ασθενείς με άνοια

Η διατήρηση της ρουτίνας αποτελεί κλειδί για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών, καθώς μπορεί να απλοποιήσει τη σύνθετη καθημερινότητα τους και να συμβάλλει στην οργάνωση και «ρύθμιση» των βασικών αναγκών τους. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» είναι σημαντικό να τηρούνται τα ακόλουθα:

  • Μπείτε σε πρόγραμμα διατροφής

Διατηρήστε τις ίδιες ώρες γευμάτων καθημερινά και φροντίστε να τους δείχνετε εμπιστοσύνη. Ενθαρρύνετε τους να συνεχίσουν να τρώνε μόνοι τους και βοηθήστε τους όταν πραγματικά προκύπτει ανάγκη. Είναι σημαντικό να αισθάνονται ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ο χώρος μπορεί να αλλάξει όλη την εμπειρία. Επιλέξτε έναν σταθερό χώρο για τα γεύματα τους. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον, που θα βοηθά τους ασθενείς να επικεντρωθούν στο γεύμα τους και στην όλη διαδικασία, χωρίς να τους αποσπούν την προσοχή εξωτερικοί παράγοντες.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Φροντίστε να προσφέρετε στους ασθενείς ένα πλούσιο διατροφολόγιο, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Προτιμήστε τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν εύκολα και μην παραλείπετε να ελέγχετε αν ενυδατώνονται επαρκώς.

  • Μείνετε ενεργοί

Καθιερώστε μία ρουτίνα απασχόλησης, ξεκινώντας από τα πιο καθημερινά και απαραίτητα, όπως την προσωπική φροντίδα, και γεμίστε το πρόγραμμα εντάσσοντας δραστηριότητες που ο ασθενής γνωρίζει καλά. Στόχος αυτών είναι να εξασκεί και να διατηρεί τις ικανότητες που ήδη κατέχει. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες στις οποίες είναι αποτελεσματικός, θα τονώσει το ηθικό του και θα του προσφέρει ικανοποίηση.

Εξίσου ευεργετική μπορεί να είναι και η δημιουργική απασχόληση.Όχι μόνο γιατί διατηρεί ενεργό το ενδιαφέρον των ασθενών, αλλά μπορεί να συμβάλλει στην έκφραση αλλά και στην ανακούφιση από το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Μην αμελείτε την τακτική σωματική άσκηση, καθώς είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ευεξίας και συνολικής υγείας. Ένας σύντομος περίπατος βοηθάει το σώμα αλλά και τη διάθεση.

  • Δώστε σημασία στην προσωπική υγιεινή

Η σωστή χρήση της τουαλέτας είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να μεριμνήσετε. Βοηθήστε τους ασθενείς να ακολουθούν τους απαραιτητους κανόνες υγιεινής και βάλτε ένα πρόγραμμα στις επισκέψεις τους στην τουαλέτα. Ρωτήστε τους τακτικά αν χρειάζεται να επισκεφθούν την τουαλέτα. Αντιμετωπίστε την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη με κατανόηση και βοηθήστε τους σε ό,τι χρειάζεται.

Είναι σημαντικό για την ευημερία των ασθενών να τους δίνεται η δυνατότητα να ακολουθούν τις συνήθειές τους και μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα καθημερινής καθαριότητας και φροντίστε να παρέχετε στους ασθενείς ό,τι χρειάζονται.

Η επίβλεψη στο μπάνιο κρίνεται απαραίτητη προς αποφυγή ατυχημάτων, ωστόσο είναι σημαντικό να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους. Εμπιστευτείτε τους στο μέτρο του δυνατού και διαμορφώστε κατάλληλα το χώρο για να απολαύσουν το μπάνιο τους.

  • Εξασφαλίστε ποιοτικό ύπνο

Διατηρήστε σταθερό το ωράριο ύπνου και ξυπνήματος καθημερινά και περιορίστε την κατανάλωση υγρών 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Αποφύγετε την καφεΐνη κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα διαταραχής του ύπνου.

Η αυπνία και η κούραση μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην διάθεση και τη συμπεριφορά των ασθενών. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θα τους ωφελήσει συνολικά. Η συμμετοχή σε ήρεμες και χαλαρωτικές δραστηριότητες κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου. Ο ύπνος και η αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο.

Η φροντίδα ανθρώπων που πάσχουν από άνοια είναι ιδιαίτερα απαιτητική, σύνθετη και ψυχοφθόρα για τους συγγενείς ή επαγγελματίες που αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή. Πρόκειται για μια διαδρομή με απρόσμενα αδιέξοδα και συχνές «ανηφόρες» που δυσκολεύουν τόσο τους φροντιστές όσο και τους ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί το ταξίδι να γίνει περισσότερο βατό και διαχειρίσιμο για όλους τους «ταξιδιώτες».

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.