Απώλεια μνήμης: 7 αιτίες που την εξηγούν

Γνωρίζατε ότι η διάρκεια του ύπνου σας ή ο θυρεοειδής σας μπορεί να φταίει που ξεχνάτε; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη σας. Αυτοί είναι οι 7 ιατρικοί λόγοι που εξηγούν γιατί πάσχετε από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης

Τι είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη;

Η πρόσφατη μνήμη είναι το είδος μνήμης που χρειάζεστε/χρησιμοποιείτε για να πετύχετε τους άμεσους στόχους σας. Αυτοί μπορεί να είναι οι δουλειές που έχετε να κάνετε στην εργασία σας μία συγκεκριμένη μέρα, το όνομα κάποιου που μόλις γνωρίσατε, ή το να θυμάστε που πετάξατε τα κλειδιά σας όταν μπήκατε στο σπίτι.

Που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο;

Όταν κάποιος σας λέει τον αριθμό του τηλεφώνου του, εσείς τον αποθηκεύετε αμέσως σε εγκεφαλικά κυκλώματα που περιλαμβάνουν τον Ιππόκαμπο (κέντρο μνήμης) και την Αμυγδαλή (Κέντρο συναισθημάτων). Αναλόγως από το πόσο σημαντική είναι αυτή η πληροφορία που θέλετε να καταχωρήσετε στη μνήμη σας (η διεύθυνσή σας ή κάποιο πολύ κοντινό σας πρόσωπο) μπορεί να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη μνήμη.

Πώς λειτουργεί η βραχυπρόθεσμη μνήμη;

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη δεν έχει να κάνει μόνο με το να θυμάστε γρήγορα πληροφορίες και να τις ανασύρετε από τη μνήμη σας εύκολα, αλλά χωρίζεται σε τρεις φάσεις: Πρώτα πρέπει να καταχωρήσετε μια πληροφορία, μετά να την αποθηκεύσετε και μετά να την ανασύρετε. Η καταχώρηση της πληροφορίας, μεταφράζεται στο να δίνετε προσοχή σε αυτήν, την ώρα που συμβαίνει ή ειπώνεται, η αποθήκευση σχετίζεται με την τοποθέτηση της πληροφορίας στον εγκέφαλό σας, και το να την ανασύρετε, έχει να κάνει με το πόσο εύκολα μπορείτε να θυμηθείτε αυτή την πληροφορία. Οποιαδήποτε από αυτά τα βήματα, μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά.

Πάμε να δούμε λοιπόν τους 7 λόγους που εξηγούν γιατί πάσχετε από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης:

Αδράνεια

Η κυκλοφορία του αίματος είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, καθώς τον διατηρεί νέο. Η άσκηση και η γυμναστική, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, ενώ η αδράνεια, δεν τη βοηθάει. Αν κάνετε γυμναστική, θα έχετε καλύτερη μνήμη. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε υπερβολικά, 1-2 χιλιόμετρα τη μέρα περπάτημα είναι αρκετό.

Ασθένειες ψυχικής υγείας

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη χωρίς να έχουν διαγνωσθεί, με αποτέλεσμα να έχουν άγνοια της ψυχικής τους κατάστασης. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, χρόνιο στρες, άγχος, πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας, αλλιώς θα αρχίσει να επηρεάζει και τη μνήμη σας.

Έλλειψη ύπνου

Όταν συζητάμε για αιτίες απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης, η έλλειψη ύπνου βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα. Αν δεν κοιμάστε για 7 και παραπάνω ώρες την ημέρα, θα έχετε πρόβλημα στη μνήμη σας, καθώς όσο κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας κάνει ένα είδους «restart». Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν θα γίνεται το restart αυτό με τον σωστό τρόπο.

Άνοια

Πριν πανικοβληθείτε, διαβάστε μερικά καλά νέα: Η πλειονότητα των ανθρώπων που είναι υγιείς, δεν παθαίνει άνοια. Παρ’ όλα αυτά, η άνοια είναι μια ισχυρή πιθανότητα σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως οι άνω των 60 ετών, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι υπέρβαροι και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Φάρμακα

Αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρέφεστε σωστά, προπονείστε και δεν το παρακάνετε με το αλκοόλ και άλλες ουσίες, τότε η μνήμη σας πρέπει να λειτουργεί μια χαρά. Αν δεν λειτουργεί, τότε ίσως φταίνε τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη, τα παυσίπονα και τα χάπια για την πίεση ή τα υπνωτικά, μπορούν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.

Υποθυρεοειδισμός

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, τα πάντα στο σώμα σας λειτουργούν πιο αργά, από την πέψη, μέχρι τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τον μεταβολισμό σας. Το ίδιο ισχύει και για τη μνημονική σας ικανότητα.

Κακή διατροφή

Οι φλεγμονές στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας, και άρα τη μνήμη σας. Γι’ αυτό, πρέπει να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδεις τροφές. Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Photo by bruce mars on Unsplash

Πηγή: worldsecrets

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.