ΕΟΦ: Φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα σχετίζεται με τη φυματίωση

«Καμπανάκι» χτυπά ο ΕΟΦ για φάρμακο που παίρνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα  και σχετίζεται με περιστατικά φυματίωσης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο φυματίωσης σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που λαμβάνουν το pralsetinib, και συνιστά τον προληπτικό έλεγχό τους για τη νόσο, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ο ΕΟΦ αναφέρει πως ενημερώθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου πως παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά φυματίωσης σε ασθενείς που λάμβαναν το pralsetinib. Οι επτά από τους εννέα ασθενείς νόσησαν σε περιοχές, όπου η φυματίωση είναι ενδημική. Ειδικότερα, ανιχνεύθηκε φυματίωση στους λεμφαδένες, περιτοναϊκή φυματίωση και φυματίωση του νεφρού.

Ο ΕΟΦ προσθέτει πως η φυματίωση ανιχνεύθηκε σε ασθενείς με ή χωρίς προηγούμενο γνωστό ιστορικό της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος δεν εκδηλώθηκε στους πνεύμονες, αλλά εκτός αυτών (εξωπνευμονική φυματίωση).

Μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου

Ο ΕΟΦ τονίζει πως γι’ αυτό τον λόγο, πριν αρχίσει η θεραπεία με το pralsetinib, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για ενεργή ή λανθάνουσα (ανενεργή) φυματίωση. Αν βρεθούν θετικοί, πρέπει να αρχίσουν αμέσως την καθιερωμένη αντιμυκοβακτηριακή θεραπεία και ύστερα να πάρουν το pralsetinib.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν το pralsetinib χορηγείται μαζί με ορισμένα φάρμακα για τη φυματίωση. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην οικογένεια των επαγωγέων του CYP3A4 και είναι η ριφαμπουτίνη και η ριφαμπικίνη.

Και τα δύο ενδέχεται να μειώσουν τις συγκεντρώσεις του pralsetinib στους ασθενείς και, επομένως, να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.Αν, όμως, η συγχορήγηση δεν μπορεί να αποφευχθεί, τονίζει ο ΕΟΦ,  θα πρέπει να αυξηθεί η δόση του αντινεοπλασματικού φαρμάκου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».