Χρόνιος πόνος στη μέση:Το κάπνισμα τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιο πόνο στη μέση , σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το κάπνισμα με τον χρόνιο πόνο όμως, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, είναι η πρώτη που διαπιστώνει  ότι το κάπνισμα επιδρά σε ένα κύκλωμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον πόνο, καθιστώντας τους καπνιστές πιο επιρρεπείς στον χρόνιο πόνο στη μέση.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Brain Mapping, οι καπνιστές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια οσφυαλγία με τη διακοπή του καπνίσματος.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 160 συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει πρόσφατα υποξεία (διάρκειας 12-14 εβδομάδων) οσφυαλγία, στοιχεία 32 συμμετεχόντων με χρόνιο πόνο στη μέση (τουλάχιστον 5 χρόνια) καθώς και 32 συμμετεχόντων που δεν παρουσίαζαν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα.

Σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια ενός έτους, όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το κάπνισμα και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι σαρώσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της δραστικότητας ανάμεσα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου ? τον επικλινή πυρήνα και τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Και οι δύο αυτές περιοχές παίζουν ρόλο στην εθιστική συμπεριφορά και την παρακινούμενη μάθηση.

Η ομάδα των ερευνητών, διαπίστωση ότι η σύνδεση αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, όσο ισχυρότερη είναι η σύνδεση μεταξύ τους, τόσο  λιγότερο ανθεκτικό ένα άτομο είναι στο χρόνιο πόνο.

Το κάπνισμα φαίνεται να επηρεάζει αυτή τη σύνδεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με μη καπνιστές συμμετέχοντες, αυτοί που κάπνιζαν είχαν ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ του επικλινή πυρήνα και του έσω προμετωπιαίου φλοιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χρόνιο πόνο στην μέση. Η ομάδα υπολόγισε ότι οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια οσφυαλγία από τους μη καπνιστές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.