Ποιοι «εχθροί» του θυρεοειδούς κρύβονται μέσα στο σπίτι σας

Γνωρίζοντας ποια αντικείμενα μπορεί να τον θέσουν σε κίνδυνο, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για τον θυρεοειδή σας.


Όπως και όλα τα υπόλοιπα όργανα, ο θυρεοειδής αδένας είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Ωστόσο, η λειτουργία του μπορεί να διαταραχθεί και να προκαλέσει, με τη σειρά της, άλλα προβλήματα.

Σε πρόσφατη έρευνα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς συσχετίστηκαν με μία αντικολλητική ουσία, η οποία ονομάζεται υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (PFOA). Συγκεκριμένα,  βρέθηκε  πως το 10% των ανθρώπων που έπιναν νερό μολυσμένο με PFOA , ανέφεραν πως είχαν κάποιου είδους πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Το συγκεκριμένο οξύ μπορεί να κρύβεται σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι σας.

Έπιπλα: Τέτοιου είδους χημικά χρησιμοποιούνται σε πολλά έπιπλα για την αποφυγή των λεκέδων. Ψάξτε έπιπλα, που να μην έχον δεχθεί παρόμοια φροντίδα.

Χαλιά: Τα χαλιά επίσης ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με χημικά. Καλύτερα διαλέξτε μη επεξεργασμένα υλικα , τα οποία μπορείτε να φροντίσετε με πολύ πιο ασφαλή προϊόντα.

Προϊόντα περιποίησης: Τα σαμπουάν και άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τον θυρεοειδή σας. Ελέγξτε την ετικέτα και σιγουρευτείτε πως στα συσταικά δεν περιέχεται οτιδήποτε που ξεκινάει με «perfluoro».

Αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής: Οι αντικολλητικές κατσαρόλες και τα τηγάνια, δεν πρέπει να τρίβονται μετά τη χρήση. Ωστόσο, διάφορα χημικά μπορεί να έχουν ήδη περάσει στο φαγητό σας. Για να είστε ασφαλείς χρησιμοποιήστε μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, μαντέμι,γυαλί ή εμαγιέ.

Οδοντικό νήμα: Η χρήση οδοντικού νήματος είναι σημαντική για την υγεία των δοντιών, αλλά αν περιέχει αντικολλητικές ουσίες, μπορεί να επιβαρύνει τον θυρεοειδή σας.Επιλέξτε κάποιο με φυσικά συστατικά, για να αποφύγετε τα επιβλαβή χημικά.

Κουτιά delivery: Τα κουτιά αυτά περιέχουν αντικολλητικές χημικές ουσίες, προκειμένου να αποτρέπουν τη διαρροή λίπους. Το ίδιο ισχύει και για τα χάρτινα πιάτα.

Αδιάβροχα αντικείμενα: Οι γαλότσες, τα αδιάβροχα και οι ομπρέλες μπορεί να σας κρατάνε «στεγνούς», όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον θυρεοειδή σας. Στραφείτε σε ασφαλέστερες επιλογές, όπως ζακέτες με πολυουρεθάνη και μπότες επικαλυμμένες με κερί.

Σκόνη: Όσο ευλαβικά κι αν αποφεύγετε τα χημικά, αυτά μπορεί να κρύβονται ακόμη και στη σκόνη του σπιτιού σας. Μην παραμελείτε το τακτικό σκούπισμα και ξεσκόνισμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Κάν’το Σωστά»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

To Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάν’το Σωστά», για μαθητές  Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης των Σερρών, στις 23 & 24 Απριλίου 2024.

Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 3,5 έως 5 εκατομμύρια θανάτους

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στην Χίο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στα πλαίσια του Κοινωνικού του έργου «ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ. Πάντα δίπλα στον άνθρωπο, όπου κι’ αν βρίσκεται», υλοποιεί ΔΩΡΕΑΝ πλήρη καρδιολογικό έλεγχο στα Καρδάμυλα και στην Βολισσό της Χίου.